Moeder Maffia, beoordelen van elkaars kind

‘Die van jou loopt wel heel erg met z’n voeten naar binnen, is dat wel goed?’ Zo een vraag is makkelijk gesteld. We vergelijken dingen van jouw of je kind gemakkelijk met wat we bij andere zien. Soms floept er dan zo een zin uit zonder bij na te denken. Is dit wel altijd zo handig?

Vrouw eigen

Het is vrouw eigen om dingen met elkaar te gaan vergelijken. Dit bij jezelf maar ook bij de kinderen. Dit kan soms te maken hebben met onzekerheden of dingen die we ons afvragen. Als jouw kind iets niet doet wat een ander kindje al wel doet worden we daar al snel onzeker over.

Eigen ontwikkeling

Kinderen ontwikkelen zich allemaal op hun eigen manier in hun eigen tempo. Van heel jong af aan zien we dat kinderen zich op veel verschillende gebieden dienen te ontwikkelen. Denk hierbij aan de motoriek (fijn en grof), spraak- taalontwikkeling en sociaal emotioneel. Dit betekent dat een kind zich niet op ieder vlak tegelijk kan ontwikkelen.

Consultatiebureau

Het consultatiebureau volt de ontwikkeling van de kinderen in Nederland. Zij kijken naar de verschillende ontwikkelingsdomeinen en beoordeeld of een kind dit doet naar verwachting. Voor alle verschillende ontwikkelingsgebieden zijn bepaalde taken die een kind behoort te leren. Om te bekijken of een kind dit naar verwachting doet bekijkt het CB of een kind de mijlpalen behaald heeft die bij de leeftijd passen. Voor ieder item dat ze moeten scoren zit een bepaalde range in leeftijd wanneer dit verwacht wordt. Zo bijvoorbeeld bij lopen zien we dat kinderen in Nederland dit tussen de 11 en 18 maanden doen. Deze spreiding is ontzettend breed en daar let het CB dan ook op.

Lees ook: Het consultatiebureau

Waarom dan elkaar beoordelen

Wat ik vaak van moeders terug hoor is dat ze onzeker zijn over de ontwikkeling van hun kind. Dit wordt dan vaak in de hand gewerkt door mensen uit de omgeving. Zo hoorde ik laats van een moeder van een kindje dat een vriendin had gezegd dat het hoofd van haar kind ontzettend scheef was, terwijl hier hard aan werd gewerkt en moeder er eigenlijk heel tevreden over was.

Dit kan moeders ontzettend onzeker maken. Niemand wil horen zat zijn of haar kind iets mankeert en al helemaal niet van een vriendin. Natuurlijk kan het zo zijn dat je je iets afvraagt, maar stel bij jezelf altijd de vraag hoe jij het vindt als die vraag over een kind aan jou gesteld wordt.

Ontwikkelen gaat vaak vanzelf maar heel soms niet. Het CB zorgt er snel genoeg voor dat wanneer iets niet volgens verwachting loopt.

Lees ook: Waarom een voorkeurshouding niet kan wachten tot na COVID-19

Geef een antwoord