Lopen, wanneer dit op zich laat wachten

Hoe graag we ook willen en hoe goed je als ouder ook je best doet, leren lopen gaat niet altijd vanzelf. Wanneer moet je ingrijpen en wat kun je doen om het proces te blijven stimuleren. Dat alles lees je in dit artikel.

Ontwikkeling van het lopen

Om het leren lopen te begrijpen moeten we eerst de beweging ontleden. Als we naar het lopen kijken bestaat dit uit een asymmetrische manier van bewegen. Onze rechter lichaamshelft doet wat anders dan de linkerhelft. Als ik mijn rechterbeen naar voren zet gaat mijn linkerarm mee naar voren en andersom. Dit vraagt een samenwerking tussen beide hersenhelften. Deze samenwerking wordt vanaf het moment van twee handig spel ongeveer ontwikkeld. Doordat mijn handen samen gaan werken om bijvoorbeeld samen speelgoed naar de mond te brengen. Hierin doen wel beide handen ongeveer hetzelfde maar er is al een vorm van samenwerking.

Het rollen, meestal rond de zes maanden, vraagt nog veel meer samenwerking. Hierin doet de linker lichaamshelft wat anders dan rechts om uiteindelijk op je buik te eindigen. Daarom is het omrollen van rug- naar buikligging een hele belangrijke fase in de ontwikkeling.

Ook het kruipen en het optrekken tot stand vraagt om een asymmetrische vorm van bewegen. Je kunt je dus voorstellen hoe belangrijk deze fasen zijn om uiteindelijk te leren lopen.

Vertraging door symmetrische bewegen

Wanneer kinderen al vroeg op de billen worden gezet zien we dat ze vaak gaan billenschuiven. Billenschuiven doen kinderen nagenoeg altijd symmetrisch. Om vooruit te komen zetten ze beide handen voor zich op de grond en schuiven de billen naar de handen toe om zo vooruit te komen. Als deze kinderen dan uiteindelijk gaan kruipen zien we dat ze ook dat graag symmetrisch doen, dit noemen we kikkerend kruipen.

Lees ook: Waarom we nu meer billenschuivers zien dan vroeger

Voor deze kinderen is het daarom heel lastig om hun beweegpatroon aan te passen. Vaak hebben ze tot nu toe altijd symmetrisch bewogen en hebben daarom heel veel moeite om dit nu te veranderen. Vaak is er dan hulp van het consultatiebureau of de kinderfysiotherapeut nodig om je kindje deze manier van bewegen aan te leren. Je kunt simpelweg niet gaan staan met twee benen tegelijk. Alhoewel, er zijn kinderen die dit redden, maar lopen red je op deze manier niet ;).

Vertraging zonder direct aanwijsbare oorzaak

Soms weten we ook niet heel goed waardoor het komt dat kinderen niet gaan lopen. Vaak zien we dan wel dat de ontwikkeling eerder ook al wat vertraagd en volgen alle stappen daardoor later dan we graag zouden willen. Soms hebben kinderen moeite met spanning in de spieren opbouwen en moeten ze letterlijk alles bijzetten om tot bewegen te komen. Dit kost ze zo ontzettend veel energie dat ze hier veel langer de tijd voor nodig hebben. Vaak worden kinderen dan al wel doorverwezen via het consultatiebureau naar een kinderarts of de kinderfysiotherapeut.

Lees ook: Tenenlopers, de ballet dansers in spe! Waarom kinderen tenenlopen.

Als een kind later loopt hoeft dit echt niet altijd te betekenen dat er iets mis is met je kind. Mogelijk heeft je kind andere keuzes gemaakt in de volgorde van ontwikkelen waardoor het wat langer nodig heeft. Soms zijn kinderen heel angstig en bang en zijn ze een keer goed gevallen waardoor ze verder de tijd nemen om rustig aan te doen en duurt het daardoor langer.

Heb je zorgen of vragen? Neem dan altijd contact op het met consultatiebureau. Zij kunnen je zorgen met je bespreken en samen zoeken naar een passende oplossing.

Geef een antwoord