Gevolgen langdurige stuitligging

Wat is er aan de hand als kinderen in stuitligging ligt? Wat zijn de mogelijk gevolgen op de lange termijn en waar moet je als ouder op letten? Dit alles lees je in dit artikel.

Wat is stuit

Kinderen liggen in de baarmoeder vroeg in de zwangerschap nog allemaal verschillende kanten op. Op een gegeven moment gaan de meeste kinderen met het hoofd naar beneden liggen. Dit is gedurende de geboorte makkelijker en heeft de natuur prachtig bedacht.

Lees ook: Hoe de schedel van een kind groeit

Heel soms besluiten kinderen dat ze andersom willen liggen, dit noemen we stuitligging. Met hun hoofd boven en billen in het bekken van moeder. Op zich is dit in de zwangerschap geen probleem maar voor de geboorte is dit wel lastig. Vaak wordt er geprobeerd om een kindje nog te draaien. De schedel van een baby geeft ‘mee’ gedurende de geboorte.

De schedel bestaat uit verschillende schedelnaden en die schuiven gedurende de uitdrijving over elkaar heen zodat het kindje wat beter past. Wanneer de billen eerst komen komt het bekken eerst. Het bekken bestaat uit 3 grote botdelen die ten opzichte van elkaar weinig kunnen meegeven en er is dus een stuk moeilijker om een kindje op die manier op de wereld te zetten.

Heupdysplasie

Wanneer kinderen een normale ligging hebben in de baarmoeder ligt het met opgetrokken knieën in een soort kikkerhouding. Deze houding zorgt ervoor dat de heupkoppen in de heup kom geduwd wordt. Hierdoor weet de heup kom welke vorm het moet krijgen in de groei en past het als een mooi geheel.

Zo ligt een kindje in de buik
Zo ligt een kindje in de buik

 

Bij stuitligging (vanaf de 32e zwangerschapsweek) zien we dat het risico op een heupdysplasie groter is. Wanneer het kindje met de billen beneden ligt is er geen ruimte in om de kikkerhouding te liggen. Dit past simpelweg niet. Hoe liggen deze kinderen dan? Ze liggen met hun voeten naar de oren. Dus met gestrekte benen. Hierdoor zit de heup niet (goed) in de kom en kan de kom niet goed om de kop heen groeien.

Geboorte

Kinderen die na een stuit geboren worden liggen daarom de eerste paar dagen vaak nog hetzelfde als ze in de buik lagen, met de voeten naast de oren. Dit ziet er stiekem heel grappig uit! Wanneer het kindje een aantal dagen oud is zie je dat ze net als andere baby’s ‘gewoon’ gaan liggen.

Lees ook: De gevolgen en behandeling bij heupdysplasie

Ook wanneer kinderen nog gedraaid zijn rond de 37e week is de kans op een heupafwijking groter. Dit is dan ook de reden dat er bij kinderen die na de 32e week in stuit hebben gelegen altijd een echo van beide heupen gemaakt wordt. Een ‘gemiste’ heupdysplasie op jonge leeftijd die op latere leeftijd pas wordt gezien kan grote gevolgen hebben op latere leeftijd. Soms moet er dan operatief worden ingegrepen op de kinderleeftijd. Soms ook niet maar zien we dat een heup veel harder slijt en iemand daardoor al jong toe is aan een nieuwe heup.

Geef een antwoord