De baby schedel, waarom oren soms scheef groeien

De schedel van baby’s is wezenlijk anders dan de schedel van ons volwassenen, en ook weer anders dan dat van een peuter of kleuter. In dit artikel lees je hoe de schedel zich ‘gedraagt’ bij de geboorte en vlak daarna. Ook lees je hoe het kan dat bij een voorkeurshouding het oor soms verplaatst. Nieuwsgierig?

De schedel van de mens

De schedel van de mens heeft in de afgelopen eeuwen veel veranderingen doorgemaakt. Ooit begonnen we als apen waarbij onze kaak verder naar voren stond. Ook is ons hoofd door de eeuwen heen alleen maar groter geworden. Omdat de mens een steeds complexer wezen is geworden is er meer aansturing van ‘bovenaf’ nodig. Om dit te kunnen doen heeft het brein meer ruimte nodig.

Als je goed kijkt zie je midden op de schedel een donker vierkant/driehoek. Dit is de fontanel
Als je goed kijkt zie je midden op de schedel een donker vierkant/driehoek. Dit is de fontanel

Groot hoofd

Omdat de mens zo’n groot hoofd heeft en de vrouw een relatief smal bekken ontwikkeld de natuur zich zo dat ook nu kinderen nog door het geboortekanaal kunnen.

Lees ook: Waarom een voorkeurshouding niet kan wachten tot na COVID-19

De schedel van een baby bestaat uit verschillende platen. Deze platen zijn niet passend en zijn mooi rond afgerond. Dit maakt dat wanneer het kindje in het geboortekanaal zit dat ze schedelnaden over elkaar schuiven. Dit maakt de schedel wat kleiner gedurende de geboorte. Dit is deels dan ook de reden dat kindjes die net geboren zijn een beetje een gekke hoofdvorm hebben.

Dit herstelt zich na de geboorte vanzelf.

Kraakbeen en bot

Een deel van de schedel bestaat uit kraakbeen. Al is het niet het stukje van de schedel dat je goed kunt zien. Dit is de gehoorgang. Dit zit aan het binnenkant van de schedel en bestaat de eerste 4 weken uit kraakbeen. Daarna verbeent dit vanzelf.

Slim he zo'n mutsje, dan kun je de hoofdvorm van na de geboorte even niet zien 😉

Bij kinderen met een voorkeurshouding zie je soms, als ze al heel vroeg een sterke voorkeur hebben, dat het oor naar voren ‘verplaatst’. Het is niet dat het oor ineens 10 cm naar voren komt maar je ziet dat als een kindje de hele tijd op de rechter kant van de schedel ligt het oor in de weg ligt. Je kindje ligt dan grootse deel van de tijd op het oor. Als aanpassing schuift het oor langzaam iets naar voren.

Lees ook: Hoe de schedelvorm bij een voorkeurshouding herstelt

Verbening

Het nadeel is dat als het oor eenmaal naar voren verschoven is dit niet meer terug kan. Na vier weken verbeent de gehoorgang en zit het oor op de definitieve plek. Wel zien we dat wanneer een schedel groeit een het oor uiteindelijk veel minder ver naar voren gaat staan omdat het naar verhouding bij een kleine schedel soms heel erg lijkt, terwijl als het hoofd volgroeid is dit niet meer het geval is.

Het is dus soms zaak om wanneer je kindje een flinke voorkeurshouding heeft dit direct met de kraamzorg op consultatiebureau te bespreken.

Geef een antwoord