Waarom X en O-benen normaal zijn in de ontwikkeling van de benen

Bij X-benen en O-benen weten we allemaal wel wat we bedoelen. Vooral bij volwassenen zien we bij de dames vaker X-benen en bij de mannen vaker O-benen. Gedurende de ontwikkeling van jonge kinderen zien we beide types zowel bij jongens en meisje voorkomen. Benieuwd hoe dit zit? Je leest het in dit artikel.

Leren lopen

Wanneer kinderen hun benen nog niet belasten en ze vooral nog liggen zijn de benen van jonge kinderen heel mooi recht. Wanneer kinderen voor het eerst van kruiphouding naar stand gaan zien we dat kinderen dit doen en daarbij breed gaan staan. Een brede basis heeft als voordeel dat kinderen steviger staan. Het geeft je simpelweg een brede steunvlak wat stevigheid biedt.

Foto van een beginnende loper

Rond de twaalf maanden zien we dat kinderen wat meer O-benen hebben. Heel in het begin van het lopen zwaaien kinderen hun benen meer naar voren in plaatse van het vanuit de heup te verplaatsen. Dit is van korte duur en al vlot gaan ze de spieren aan de voorzijde hun benen naar voren bewegen.

Lees ook: Waarom te snel lopen je kindje onzeker kan maken.

Twee jaar

Rond de tweede verjaardag veranderd de positie van de benen. Nu worden de benen langzaam recht. We zien ook dat kinderen nu over het algemeen allemaal lopen. Nu zou je denken dat de natuur rechte benen op deze leeftijd prima vindt. Maar niks is minder waard.

Dikke bovenbenen

Op leeftijd vier zien we dat de benen langzaam naar een x-positie. Dit komt omdat de bovenbenen van kinderen op deze leeftijd voller worden en daardoor veranderd de positie van de onderbenen meer naar X-benen.

Rechte benen

Op leeftijd acht zien we dat de x-positie van de benen automatisch gecorrigeerd is en dat de benen recht zijn. De benen veranderen altijd symmetrisch. Dus het linkerbeen is hetzelfde als het rechterbeen.

Wanneer dit niet het geval is en het ene been een ander positie heeft dan het andere en dit trekt niet weg is het belangrijk om dit met de huisarts te overleggen.

Lees ook: Lopen, wat kun je doen om je kindje te helpen?

Bijzonder lopen

Om kort ook nog even over bijzonder lopen. Door de positie van de benen zien we dat beginnende loper soms een bijzonder looppatroon hebben. Dit is helemaal oké. Wanneer kinderen een half jaar loslopen zien we dat het lopen over het algemeen genormaliseerd is. Dit gaat vaak samen met de veranderende positie van de benen het verbeteren van het evenwicht en trainen van de spieren.

Geef een antwoord