Speelgoed kiezen voor jonge kinderen

In het eerste levensjaar is het kiezen van passend speelgoed soms lastig. Wat past bij het kind, waar kan het al mee spelen en hoe kun je de ontwikkeling middels speelgoed stimuleren? Dit alles lees je in dit artikel.

De kleur van speelgoed

Speelgoed voor kinderen komt in alle kleuren en maten. We hebben steeds meer speelgoed wat past bij de kleuren van ons huis. Denk aan wit, beige, grijs, groen enz. Prachtig voor kleuren in je interieur.  Zo voorkom je ‘schreeuwerig’ speelgoed in je woonkamer en lijkt het allemaal één geheel. Ik snapt dat we geen kermis in ons huis willen met allerlei verschillende kleuren en geluidjes.

De eerste vier weken zien kinderen alleen zwart en wit. Dit betekend dat bijvoorbeeld motiefjes heel interessant zijn. De eerste vier weken hebben kinderen nog moeite met focussen van hun ogen. Hierdoor kijken ze af en toe ook scheel.

Lees ook: Hoe de ontwikkeling van schouder tot vingers werkt

Wel is het zo dat kinderen met het beginnen van zien van de kleuren als rood, groent, blauw en geel. Het is daarom leuk om naast motiefjes toch de felle kleuren te gaan gebruiken. Simpelweg omdat kinderen dit ook daadwerkelijk als kleur kunnen zien. Rood is over het algemeen favoriet.

Type speelgoed

Als we gaan kijken naar type speelgoed past bij elke fase van de ontwikkeling verschillende soorten speelgoed. Wanneer kinderen onder de drie maanden zijn liggen ze voornamelijk nog op de rug. Ze hebben nog weinig controle over hun handen en zijn nog niet zo sterk. Het is daarom dan vaak handig om licht speelgoed te kiezen. Heel zwaar speelgoed bewegen met armen die je nog niet goed kunt controleren is te moeilijk. Kies daarom voor licht en makkelijk te pakken speelgoed.

Tussen de drie en zes maanden beginnen kinderen soms al wat met rollen en liggen ze meer op hun buik. Om het omrollen te stimuleren is het handig speelgoed te kiezen wat bij aanraking weg rolt. Dit zorgt er mogelijk voor een kind er achteraan wilt.

Ontwikkelen gaat op basis van een prikkel. Bijvoorbeeld als speelgoed weg rolt wil een kind er achteraan en moet het in beweging komen om dit voor elkaar te krijgen. Voorbeelden hiervan zijn  een bal met bijvoorbeeld een rammel erin, een auto enz. Er is genoeg te bedenken.

Lees ook: Hoe de ontwikkeling van schouder tot vingers werkt

Buikligging

Om te oefenen op de buik is het juist handig om te kiezen voor kijk speelgoed. Je kindje heeft namelijk zijn armen nodig om te blijven liggen en op te steunen. Het kan dan weinig met de handen en armen doen. Het is dan handiger om te kiezen voor (gedeeltelijk) kijk speelgoed. Kijkspeelgoed is speelgoed voor wanneer je lekker zittend wil spelen. Echter lokt het niet uit om in beweging te komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan boekjes of dingen met heel veel geluid en lampjes. Kies wanneer je activiteit wilt uitlokken geen ‘kijk’ speelgoed.

Bij kinderen die moeten gaan staan is het juist wel weer handig om speelgoed te kiezen waar ze staand mee kunnen spelen, boekjes puzzels enz. Leg de puzzelstukjes verspreid over de tafel of bank zodat een kindje zijwaarts moet gaan lopen om bij de stukjes te kunnen komen en de puzzel af te maken.

Voorkom overkill

Voorkom ten alle tijden te veel speelgoed. Vooral wanneer je wilt dat kinderen in beweging komen geeft een overmatige hoeveelheid speelgoed op de grond juist keuze stress en zien we soms ook dat een kind gewoon blijft liggen kijken naar wat er allemaal is.

 

Geef een antwoord