Wanneer kun je de kinderwagen ombouwen?    

Geregeld krijg ik van ouders de vraag wanneer ze de kinderwagen kunnen ombouwen en de kinderwagenbak kunnen vervangen voor de opvolger daarvan. Weet jij wanneer je dit kunt vervangen? Wat moet je kindje kunnen om naar de volgende stap te gaan? Dat lees je in dit artikel.

Vaardigheden

Vanaf de geboorte liggen kinderen vaak in een kinderwagenbak. Als je heel klein bent en vooral nog slaapt is dit geen probleem. Op het moment dat kinderen ouder worden gaan ze meer reageren op wat er in hun omgeving gebeurt. De kinderwagenbak geeft die optie vaak niet. Kinderen liggen daarin in een kuip en kunnen niet van zich afkijken. Heel soms kunnen ze op de buik en kan er aan de voorkant van de bak wat opengeritst worden zodat ze dan van zich af kunnen kijken.

Wat veel ouders dan doen is de kinderwagenbak vervangen door de vervolg zitting. Om te kunnen bepalen of een kindje daar klaar voor is ga ik met jullie doornemen wat het grote verschil is en welke vaardigheden een kind moet kunnen alvorens het in de nieuwe zitting kan.

Kinderwagenbak vs. Nieuwe zitting

In een kinderwagenbak ligt een kind plat en hoeft het niet ingesnoerd te worden. Het kan er namelijk niet uit of af rollen. Het kan niet wegzakken of scheef zakken omdat het kind simpelweg platligt. Dit vraag feitelijk weinig motorische vaardigheden om dit vol te kunnen houden.

Lees ook: Leren zitten heeft onder de 6 maanden geen meerwaarde

Bij de vervolgzitting zien we dat kinderen rechterop moeten kunnen zitten. Hiervoor hebben ze zowel hoofd als rompbalans nodig. De bewegingen die de kinderwagen maakt zijdens het rijden dienen door het kind opgevangen te kunnen worden en waar nodig gecorrigeerd. Het hobbelt en schud en daardoor kan een kind onderuit of scheef zakken. Wanneer een kind onvoldoende rompbalans heeft is het niet in staat rechtop te blijven zitten en zal het helemaal scheef in de riempjes zakken.

De riempjes zijn bij deze kinderen het enige wat ze nog op hun plek houdt. De riempjes zijn er om te voorkomen dat een kind niet uit de kinderwagen valt, maar ze zijn niet bedoelt om je kindje op de plek te houden.

Vergelijk het eens met jij in de auto. Ga eens als bijrijder in de auto zitten en probeer in bochten niet tegen te houden maar mee te bewegen, je zakt scheef tegen de portier of bestuurder van de auto. Omdat het heel langzaam gaat houdt de autogordel je namelijk ook niet tegen.

Nu je scheef zit mag je je niet terug rechtop brengen…. Hoe gezellig kinderen kunnen lachen als ze scheef in de kinderwagen hangen als ze dit niet kunnen voorkomen zijn ze er gewoon nog niet aan toe.

Wat dan?

Als een kind los kan zitten kan het over het algemeen ook in een vervolgstoel in de kinderwagen. Lukt dit nog niet of zie je dat je kind toch heel erg scheef zakt dan is de kinderwagenbak motorisch nu gewoon nog het beste voor je kind. Het leert vanzelf zitten zodat het wel in de nieuwe zitting kan. Oja, en zitten is iets wat een kindje pas tussen de acht tot tien maanden leert.

Lees ook: Waarom we nu meer billenschuivers zien dan vroeger

Dit hele verhaal geldt ook voor een kinderstoel. Zakt een kind ontzettend scheef (en hier heb je zelfs geen bewegingen van de kinderwagen bij) dan is het hier simpelweg nog niet aan toe. Om te kunnen eten dient neus en navel in eén lijn te zijn. Zit je kind ontzettend scheef dan is dit niet meer in één lijn en is de weg van het voedsel niet optimaal. Probeer maar eens een hap eten weg te krijgen als je alleen al met je hoofd naar de zijkant draait.

Wil je hier verder over lezen: https://kinderfavorites.com/de-stokke-xplory-v6-de-best-geteste-kinderwagen-van-de-consumentenbond-en-kinderfavorites/

Geef een antwoord