Het belang van leren klimmen op de trap

Grootste angst van veel ouders is dat hun jonge kind onbeheerd de trap op klimt en ervan af valt. Eigenlijk is leren klimmen op de trap en bank heel goed voor kleine kinderen. Benieuwd waarom? Dat lees je in dit artikel.

Klimmen en klauteren

Klimmen is iets wat bijna alle kinderen wel gaan doen. Met name als het gaat om op de bank of stoel klimmen. Kinderen doen dit vaak in de fase voor ze gaan lopen. Ze lopen vaak al wel langs en gaan dan ook klimmen. Kids kunnen dan rustig op de bank gaan zitten om bijvoorbeeld een boekje te lezen.

Lees ook: Waarom te snel lopen je kindje onzeker kan maken.

Door veel te klimmen trainen kinderen hun spieren en worden ze steeds sterker. Ook is het handig dat kinderen bijvoorbeeld zelf in hun stoel kunnen klimmen zodat je ze niet nog altijd hoeft te tillen als ze zwaar worden.

Ook af klimmen

Belangrijk om kinderen te leren als ze kunnen klimmen is ook om er veilig af te komen. Hierin zijn wij namelijk een slecht voorbeeld. Wij kunnen namelijk met onze benen bij de grond en stappen voorwaarts af van de bank. De benen van kinderen zijn nog veel te kort en als zij voorwaarts af zouden stappen dan vallen ze omdat ze nog niet bij de grond zijn.

Hierin moeten we ze dus leren om eerst op hun buik te draaien en dan langzaam van de bank af te schuiven tot ze met hun voeten op de grond staan.

De trap

Als we het dan hebben over de trap zien we dat kinderen dit soms als kunnen voor ze goed gaan staan. Het mooie van de traptreden is dat je hier nog niet heel groot voor hoeft te zijn om op de klimmen. Een bank of stoel is een stuk hoger dan een traptrede. Daarom is het juist heel goed om dit samen te oefenen.

De techniek is dat kinderen vaak een knie op de hogere tree zetten en dan hun andere been bijtrekken. Soms gaan kinderen tussentijds staan voor ze weer door gaan. Dit heeft te maken met hoe groot een kind is en hoe hoog de traptreden. In oudere huizen zijn de treden vaak hoger maar ondieper dan in moderne huizen.

Lees ook: Waarom ontwikkelen gaat met vallen en opstaan

De terugweg gaat eigenlijk hetzelfde echter moet een kindje dan het tegenovergestelde doen. Dit vinden ze vaak spannend omdat je dit niet goed kunt zien. Ze gaan, net als bij de bank, achterwaarts de trap af. Handig om niet bovenaan de trap te beginnen met oefenen van afklimmen maar juist bij de onderste paar treden zodat het minder spannend is en als het kind beneden is het ook klaar. Zo geldt dat ook voor het trap op klimmen. Begin niet meteen met de hele trap maar kies voor een aantal treden. Zo kunnen ze steeds een stukje verder klimmen.

Niet schrikken

Het fijne van dat als we kinderen dit goed leren is niet dat we de traphekjes open kunnen laten staan. Wel is het zo dat een kind veilig de trap op en af kan en dat je als ouder niet mega hoeft te schrikken. Als jij namelijk schrift doet je kind dit ook en is het risico op vallen een stuk groter.

1 gedachte over “Het belang van leren klimmen op de trap”

  1. Wat een goede tip om niet boven aan te beginnen met oefenen om na beneden te gaan. De trap op gaat ze al een speer. Van de bank af draait Julia netjes om. Maar de trap af vind ze echt een dingetje. Zullen een kijken om het onder aan de trap te oefenen.

Geef een antwoord