Verweken van de banden tijdens zwangerschap

Oke, dit keer iets compleet anders op de blog. Iets wat niks met baby’s te maken heeft. Althans niet direct met de motoriek van baby’s. Dit artikel heeft betrekking op alle zwangere vrouwen of vrouwen die ooit zwanger zijn geweest. Benieuwd? Lees dan snel verder.

Herstel

Een aantal weken geleden ben ik zelf gestart met een cursus training tijdens en na de zwangerschap. Misschien als kinderfysio en eerste instantie een gekke keuze. Echter zie ik ontzettend veel baby’s, dus ook veel vrouwen die net bevallen zijn. Geregeld krijg ik vragen over herstel na een zwangerschap, klachten of sportvragen. Omdat ik hier eigenlijk nooit antwoord op wist, op de basisopleiding fysio leer je niks specifiek over zwangere dames en net als de meeste andere Nederlanders wist ik dat je de rechter buikspieren niet mocht trainen maar verder….

Verweken van de banden maakt ruimte voor zo'n prachtige buik

Tijdens een zwangerschap ondergaat de zwangere vrouw ontzettend veel veranderingen. Doordat er een baby in de buik groeit moet er ruimte gemaakt worden door de organen.

Relaxine

Eén van de dingen die er gebeurt is dat er een stofje, relaxine, vrijkomt. Dit is een stofje die verweking van het bandenstelsel tot gevolg heeft. Het stofje is bedoeld om de baarmoeder de kans te geven mee te groeien met de baby en de placenta. Tevens heeft het stofje tot gevolg dat ook de banden rondom het bekken verweken. Mede daarom krijgen vrouwen gedurende hun zwangerschap een breder bekken.

Lees ook: Fitte moeders krijgen motorisch beter ontwikkelde kinderen

Tevens verweken ook de banden rond de ribbenkast. Omdat er in de buik minder ruimte is voor de organen en ook de banden in de ribbenkast verweken ontstaat er daar meer ruimte en wordt het als het ware naar boven geduwd.

Zwangere lijf is onderhevig aan veel veranderingen

Longen

Door de verbreding van de ribbenkast heeft dit ook invloed op het middenrif. Het middenrif is de ‘platte’ spierlaag die de buik en borstholte van elkaar scheiden. Simpelweg zorgt het middenrif ervoor dat in je borst alleen je hart en longen zitten en je maag niet stiekem tegen je long aan komt te zitten. Doordat het middenrif naar beneden beweegt lopen onze longen vol met zuurstof en doordat het middenrif ontspant lopen de longen weer leeg (dit is even de korte uitleg, het werkt iets uitgebreider maar dan heb ik er meerdere artikelen voor nodig 😉)

Lees ook: Minder dan de helft voldoet aan norm gezond bewegen!

Doordat de ribbenkast verbreed moet het middenrif, die voor een deel aan de ribben vasthecht, ook verbreden. Dit betekent dat een vrouw minder diep kan inademen en meer een borstademhaling gaat krijgen.

Zwangere dame lekker aan het sporten

Bekken

Het stofje Relaxine heeft ook effect op alle andere banden in het lichaam. Banden rond je knieën, polsen, schouders, noem maar op. Dit is mede een van de redenen van vrouwen sneller klachten kunnen krijgen bji het sporten of in dagelijkse activiteiten. Als je niet meer kunt ‘vertrouwen’ op het bandenstelsel hebben we het spierstelsel om dit op te vangen.

De komende periode zal ik artikelen over de zwangerschap en sporten gaan afwisselen met artikelen over de baby’s. Ik heb geen idee voor hoe lang en hoe het verder zal gaan. Ik vind het in ieder geval een mega interessant onderwerp en hoop dat jullie dat ook gaan vinden!

Geef een antwoord