De reflux cirkel

Bij reflux komen kinderen vaak in een cirkel terecht. Wat is reflux en hoe kan reflux voor een gedragsverandering bij een kind zorgen? Wat zijn bekende problemen bij reflux en hoe ga je hier als ouder mee om? Je leest het in dit artikel.

Wat is reflux

Reflux komt bij 20% van de pasgeborene onder de twaalf maanden voor. Vaak zien we dat reflux al eerder verdwenen is. Vaste voeding is hier vaak de oorzaak van.

Kinderen met reflux hebben last van het teruglopen van de maaginhoud in de slokdarm. Soms met spugen. Bij reflux is de maag en zijn spieren niet bestand tegen toename van druk en de zwaartekracht.

Druk van binnenuit kan bijvoorbeeld ontstaan door het aanspannen van de buikspieren. Hierbij drukken de buikspieren deels op de maag. Bij kinderen bij wie de spieren rondom de maag nog niet zo goed werken zien we dat dit soms al voor terugloop van de voeding kan zorgen. Wanneer we een kind plat leggen verplaatst de voeding in de maag. Hierdoor komt de voeding tegen de overgang van maag naar slokdarm. Bij kinderen met reflux zijn de spieren rondom deze overgang niet sterk genoeg om de voeding in de maag te houden en loopt ook nu de voeding terug in de overgang naar de slokdarm.

Lees ook: Inbakeren meer een trend in plaats van noodzaak?

We kennen, kort door de bocht, twee verschillende vormen van reflux. De verborgen reflux en de zichtbare reflux. Bij de verborgen reflux spugen de kinderen niet bijzonder veel maar zien we dat ze na een voeding heel onrustig kunnen blijven en dat ze veel lijken te slikken na een voeding. Alsof ze nog iets weg slikken. Soms hebben deze kinderen een schorre stem en ruiken zuur uit hun mond.

Bij een zichtbare reflux spugen kinderen uitzonderlijk veel, vallen vaak af en hebben onvoldoende ontlasting.

Cirkel

Wanneer voeding geregeld terugloopt in de slokdarm kan het zijn dat door de stoffen uit de maag, verteringssappen, speeksel, en voeding, de slokdarm irriteren. Onze maagwand is beschermd tegen deze stoffen. Onze slokdarm heeft deze beschermlaag niet. Wanneer terugloop van de voeding aan de lopende band gebeurt weten we dat de slokdarm geïrriteerd kan raken. Een geïrriteerde slokdarm waar normaals de maaginhoud langskomt brand en doet pijn.

Dit is dan ook het cirkel waar we het bij deze kinderen over hebben. Deze kinderen leren dat wanneer ze bijvoorbeeld platgelegd worden dat er voeding terugloopt, dit doet pijn en daarom gaan ze huilen. Doordat ze gaan huilen komt er spanning van de buikspieren en komt er nog meer druk op de maag wat de terugloop van de maaginhoud versterkt.

Lees ook: Waarom overstrekken kinderen en wat kun je hier aan doen

Pavlov reactie

Het is misschien een tijdje geleden maar de Pavlov reactie is beschreven begin de 20e eeuw. Hij deed onderzoek naar de speektelproductie bij honden. Deze honden kregen eten en hoorde tegelijkertijd een belletje. Na verloop van tijd begon de speekselproductie bij deze honden al op gang te komen wanneer ze het belletje hoorde zonder dat ze eten kregen.

Deze reactie ontstaat na verloop van tijd ook bij kinderen met reflux. Doordat zij leren dat wanneer ze plat neergelegd worden ze pijn krijgen (want terugloop van voeding, dus brandend gevoel dus pijn) beginnen ze al te huilen wanneer je ze plat neer wilt leggen. Het hoeft helemaal niet zo te zijn dat ze ook daadwerkelijk iedere keer als je ze plat legt er terugloop van de maaginhoud plaatsvind maar omdat ze dat vaak ervaren hebben zijn ze hier bang voor.

Het probleem wat er dan ontstaat is doordat ze beginnen te huilen omdat ze bang zijn voor pijn er weer spanning op de buik komt en als er nog geen voeding teruggelopen was dit vaak wel gebeurd omdat ze gaan huilen en door de spanning van de buikspieren de maagspier niet sterk genoeg is en er weer voeding terugloopt. Bevestiging van hun angst.  Snap je het nog?

Deze kinderen moeten leren dat voeding niet altijd terugloopt. Ze moeten hier vertrouwen in krijgen en uit bovenstaande cirkel komen. Overleg met het consultatiebureau wat je kunt doen om bijvoorbeeld de voeding in te dikken. Pas wanneer de kinderen vaak genoeg geen pijnklachten hebben gehad bij het neerleggen krijgen ze hier meer vertrouwen in en zien we dat hun gedrag weer veranderd en rugligging geen probleem meer is.

Geef een antwoord