Kracht in de bekkenbodem en urineverlies

Een aantal weken geleden hebben jullie voor het eerst kunnen lezen over sporten en veranderingen tijdens de zwangerschap. In dit artikel gaan we hierop verder maar dan meer over der kracht die komt te staan op de bekkenbodem en hoe zich dit herstelt na een zwangerschap.

Bekkenbodemspieren

In ons lijf hebben we ontzettend veel spieren. Zo ook in onze romp en bekkenbodem. De spieren kunnen aanspannen en ontspannen en ons lijf heeft het zo bedacht dat dit allemaal op elkaar is ingespeeld.

Tijdens een zwangerschap komt er echter langdurig meer druk op de bekkenbodem. Door het gewicht van het kindje, het vruchtwater en de placenta zien dat we dat naast de houding ook de druk op het bekken veranderd. Deze toename van druk is het lichaam op ingespeeld en kan het lichaam meestal aan.

Een veel voorkomend probleem bij zwangere en postpartum vrouwen is juist te veel spanning.  Wanneer we ademhalen verandert er een hoop in onze romp. Wanneer we inademen beweegt het middenrif naar beneden. Omdat deze naar beneden beweegt komt er minder ruimte in de buik. Om meer ‘ruimte’ te creëren beweegt ook onze bekkenbodem mee naar beneden. Door de zwangerschap verminderd de beweging van het middenrif (hier heb je van alles over kunnen lezen in onderstaand artikel). Dit heeft tot gevolg dat de bekkenbodem hier anders op reageert.

Lees ook:Verweken van de banden tijdens zwangerschap

Spanning vasthouden

Omdat de bekkenbodem tijdens de in- en uitademing van de zwangere dame niet meer zo meebeweegt als voor de zwangerschap dienen vrouwen dit na hun zwangerschap weer te leren. Het belangrijkste hierin is het weer goed leren gebruiken van je ademhaling en met name de diepe ademhaling. Dit betekent niet dat je alleen buikademhaling moet oefenen maar juist ademhaling met zowel je buik als je ribbenkast. Zo moet de bekkenbodem vanzelf weer mee gaan bewegen.

Veel vrouwen kunnen de bekkenbodem na een zwangerschap wel weer redelijk aanspannen. Het grootste probleem zit hem juist in de ontspanning en gecontroleerde spanning. Postpartum vrouwen hebben de neiging heel erg te knijpen en te gaan duwen op de bekkenbodem. Duwen kan zich dan bijvoorbeeld uitten in een diastase of een kleine uitpuiling van de onderbuik bij spanning.

Hoe herken je spanning

Het vasthouden van spanning tijdens bewegen zien we bijvoorbeeld door het constant aanspannen van de bilspieren of het uitduwen van de buik. Hierdoor duw je juist nog harder op de bekkenbodem. De bekkenbodem is een spier die langzaam moet aan- en ontspannen. Constante spanning kan geen spier in ons lijf volhouden. Hierdoor zie je dat dames de spanning gaan verliezen en niet meer voldoende spanning op kunnen bouwen tijdens bijvoorbeeld touwtjespringen of rennen. Deze dames zijn juist gebaad bij het terug naar de basis en gaan oefenen goed adem te halen. Hierdoor leren ze weer gecontroleerd aan en ontspannen en krijg je langzaam de controle over je bekkenbodem weer terug.

Let op: Heb je klachten aan je bekkenbodem of andere ongemakken tijdens of na je zwangerschap? Neem dan contact op met je verloskundig, huisarts of bekkenfysiotherapeut.

Geef een antwoord