Waarom hapjes eten moeilijker is dan de fles of borst

Als kinderfysiotherapeut krijg ik ook vaak niet kinderfysio gerelateerde vragen. Soms kan ik daar geen antwoord op geven, maar soms ook wel. Zo ook waarom het zo is dat kinderen moeten leren eten van een lepel bij hapjes als ze tot dan toe alleen de fles hebben gehad. Benieuwd hoe dat werkt? Dat lees je in dit artikel.

Drinken

Voedding is als kleine baby vanzelfsprekend, je weet niet beter dan als je huilt je vanzelf te eten krijgt. Dit gaat via fles of borstvoeding tot je een maand of vier bent en je met een lepel groente en fruit hapjes gaat proberen. Hoe kan het dan zo zijn dat het voor kinderen heel erg wennen is wanneer ze voor het eerst gaan leren eten met een lepel? Om dat te begrijpen is het belangrijk om eerst uit te leggen wat er gebeurt tijdens het drinken.

Als kinderen drinken gaat dit via een speen of tepel. De speen of tepel komt een heel eind de mond in en daardoor komt de melk al vrij ver achterin de mond ‘binnen’. Kinderen hoeven naast het zuigen alleen maar de slikken om de melk weg te kunnen krijgen. Er hoeft niet gekauwd of wat dan ook te worden.

Lees ook: Waarom kinderen moeite hebben met van de sondevoeding afkomen

Eten

Wanneer kinderen hapjes met een lepel eten krijgen zien we dat ouders en verzorgers dit voorin de mond aanbieden. We duwen niet de lepel achterin de mond! Vindt niemand prettig, dus vooral ook niet doen. Echter komt voeding nu vaak voor de tong binnen, om het door te kunnen slikken moet voeding achterop onze tong liggen. Een kind moet voeding dus gaan verplaatsen in de mond.

Omdat kinderen gewend zijn om te zuigen zien we dat ze dit motorisch ook willen gaan doen als er groente of fruit in hun mond zit. Zuigen doen kinderen met hun tong. Hun tong bewegen ze van voor naar achter in de mond, met tot gevolg dat ze dit ook doen met groente en fruit. Omdat het eten voor hun tong zit duwen ze eten vaak weer naar buiten en wordt het een grote kliederboel.

Wennen

Het is dus echt even wennen voor ze. Kinderen moet leren dat het ‘motorische programma’ wat ze voor drinken kennen niet past bij het eten van groente, of ze moeten het vies vinden en het niet op willen eten. Kinderen gaan hierin, net als met alle andere motorische taken die ze leren, variëren in hoe ze dit doen. Hierdoor zullen er geregeld geslaagde, maar ook minder geslaagde pogingen tussen zitten.

Lees ook: Waarom baby’s beter met hun mond voelen

Soms zal het ook voorkomen dat het net even niet handig gaat en ze moeten kokhalzen omdat het eten net naar een plek ‘getransporteerd’ is waar ze moeite hebben met het wegslikken en ze het er daardoor weer ‘uit’ willen gooien.

Geef het de tijd, maak er een feestje van en heb de rust om dit met je kindje te oefenen. Ik hoop dat wanneer jullie begrijpen waarom kinderen het moeten leren dat het makkelijker is om ze hierbij te helpen.

Wil je er verder over lezen? https://kinderfavorites.com/de-eerste-hapjes/

Geef een antwoord