Symmetrisch en soms asymmetrisch, wat is beter?

In de afgelopen jaren heb ik heel veel geschreven over symmetrisch en asymmetrisch. Waarom wil ik het de ene keer juist wel en de andere keer liever niet zien? Dit alles lees je in dit artikel.

Symmetrisch en asymmetrisch

Als we kijken naar de ontwikkeling van jonge kinderen (tot twaalf maanden) maken die ontzettend veel fases door. Ze gaan van volledig hulpbehoevend naar soms al lopend binnen een jaar. Om dit te kunnen bewerkstelligen zien we verschillende fasen van symmetrie en asymmetrie

Lees ook: Voorkeurshouding

Bij symmetrie in de motorische ontwikkeling spreken we van links doet hetzelfde als rechts. Bij asymmetrie in de motoriek spreken we, logischerwijs, van links doet iets anders dan rechts.

Wanneer kinderen net geboren worden willen we graag dat ze geen voorkeur hebben voor een zijde. We willen in deze fase een zo symmetrisch mogelijke ontwikkeling zien. Links zou net zo veel moeten doen als rechts echter dit hoeft niet synchroon. Wel zien we bij jonge kinderen vaak dat ze met beide benen trappen of met hun hakken op de vloer ‘trappen’.

Van symmetrisch naar asymmetrisch

Om te kunnen rollen, tijgeren en kruipen is het nodig om je asymmetrisch te kunnen bewegen. Dit betekent dat mijn rechter lichaamshelft wat anders doet dan mijn linker. Waar een kind tot nog toe alleen met symmetrisch heeft hoeven bewegen moet het dit nu gaan veranderen. Hier zijn aanpassingen in het brein voor nodig. Onze beide hersenhelften moeten gaan samenwerken.

De aansturing van mijn rechter lichaamshelft wordt door mijn linkerhersenhelft gedaan en andersom. Wanner ik met beide lichaamshelften tegelijk maar tegenovergesteld wil bewegen dienen mijn hersenhelften samen te werken om mijn coördinatie goed te laten verlopen.

Te lang blijven hangen

Soms blijven kinderen te lang hangen in de symmetrie. Denk bijvoorbeeld aan billenschuivers. Wanneer je namelijk zit beweeg je in de symmetrie. Als je vanuit billenschuiven gaat bewegen doe je met je beide benen hetzelfde waardoor je vooruitkomt. Het betekent ook dat kinderen voor de motoriek nog geen verbinding hoeven te leggen tussen de linker en rechter hersenhelft omdat deze nog niet samen hoeven te werken.

Lees ook:De mopperende billenschuivers

Ook om te kunnen lopen moet je asymmetrische bewegen. Dit is dan ook de reden dat het gaan lopen voor billenschuivers vaak moeizaam verloopt. Simpelweg omdat ze in hun jonge ontwikkeling ngo niet geleerd hebben om in een asymmetrie te bewegen en dit op latere leeftijd nog moeten gaan doen. Dit kost tijd en aansturing vanuit het brein.

Geef een antwoord