Baby nestje simuleren de baarmoeder, lees hier hoe

Veel ouders kopen voor de baby geboren worden een nestje voor in de box. Waarom liggen kinderen hier nou zo vaak in en wat zijn de alternatieven? Dat lees je in dit artikel.

Nestje

Een nestje is een hoefijzervormig kussen met in het midden een heel dun matrasje of stuk stof waar het kindje op kan liggen. Het is aan de onderkant open zodat wanneer ze groter worden ze hier ook nog inpassen en er niet al te snel uitgroeien.

Op de neonatologie worden ook vergelijkebare kussens gebruikt. Hier heet het een Snuggle. Ik weet het niet zeker maar volgens mij zijn nestjes geïnspireerd op de Snuggle die op de neonatologie wordt gebruikt.

Begrenzen

Een nestje of Snuggle doet niks anders dan begrenzen. Wanneer kinderen in de baarmoeder zitten worden hun bewegingen begrensd door de baarmoeder en buik van de moeder. Het kindje heeft wel wat bewegingsruimte maar deze is niet oneindig. Daarnaast hebben kinderen door het vruchtwater ook geen hinder van de zwaartekracht.

De begrenzing zorgt ervoor dat de ongeboren baby zijn armen en benen ‘klein’ kan houden. Als mens vinden we het prettig om ons klein te kunnen maken, zo voelen we ons veilig. Ga maar eens bij jezelf na. De meeste van ons slapen met onze armen en benen dicht bij elkaar, we maken ons klein. Ook wanneer we bijvoorbeeld een film zitten te kijken hebben we graag onze handen bij elkaar.

Lees ook: Nog zo klein en nu al zo sterk! Prematuur geboren kindjes.

Bij te vroeggeboren kinderen valt de natuurlijke begrenzing van de baarmoeder weg. Juist deze kinderen moeten veel uit rusten om aan te kunnen sterken. Hiervoor is het belangrijk om je comfortabel te voelen. Dit lukt deze jonge kinderen vaak niet zelf. De zwaartekracht is te sterk voor ze en deze kunnen ze niet ‘overwinnen’. Om die reden is de Snuggle een ideale uitkomst. Hierbij worden kinderen op een veilig manier begrensd waardoor ze zich comfortabel en rustig voelen. Door de Snuggle bootsen we eigenlijk de begrenzing van de baarmoeder na buiten de buik.

Voor de kinderen die op tijd zijn geboren bestaat er een nestje. Die zijn er van allerlei fabrikanten in allerlei vrolijke kleurtjes. Niet ieder kind hoeft in een nestje gelegd te worden. Onrustige kinderen, die veel overstrekken of die heel erg slap zijn en moeite hebben met de zwaartekracht kunnen nog wel eens baat hebben bij een nestje. Zo doen we eigenlijk hetzelfde als met de prematuur geboren kinderen, we bieden ze alle voorwaarden om rustig te worden.

Alternatieven?

Naast nestjes zijn er nog meerdere alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan een hangmatje. Ook kun je met een voedingskussen een variant van een nestje maken. Oplossingen te over!

Lees ook: Waarom inbakeren het risico op heupdysplasie vergroot

Kijk wel altijd naar je kind. Is het nodig om dit aan te bieden? Iets wat je aanbiedt moet je ook weer afbouwen. Wanneer een kind bijvoorbeeld kan rollen is dit heel onveilig en moet het hier weer uit. Tevens beperkt een nestje de mogelijkheid tot vrij spel. Je kunt namelijk niet goed om je heen kijken omdat de kussens naast je hoofd zitten. Op speel momenten is in een nestje liggen daarom ook helemaal geen handig iets om in te zetten. Weeg altijd voor jezelf af of je dit aanbiedt en zo ja, wanneer dan.

Geef een antwoord