Waarom kinderen in slaap vallen in de auto

Is het je wel eens opgevallen dat kinderen (bijna) altijd in de auto in slaap vallen. Of als je met ze gaat wandelen of ze in de draagzak doet? Dat ze haarfijn doorhebben als je bent gaan zitten terwijl ze in slaap vielen en dan wakker worden? In dit artikel lees je hoe dit kan.

In de buik

Een zwangerschap van een vrouw duurt 40 weken, technisch gezien 38 omdat vanaf de start van de vorige menstruatie gerekend wordt. Het kindje bevindt zich in een vruchtzak welke gevuld is met vruchtwater. Dit vruchtwater zorgt ervoor dat het kindje beschermd wordt tegen stoten van buitenaf maar geeft ook bewegingsmogelijkheden. Doordat kindjes in het vocht nagenoeg gewichtloos zijn, bewegen ze makkelijk.

Wanneer moeder beweegt zal de baby in de baarmoeder ook bewegen. Door het vruchtwater beweegt dit heel makkelijk en weet het kind niet beter dan dat het veel bewogen wordt.

Slaap vs wakker

Wanneer moeder gaat zitten of wil slapen, gaan ze stilzitten en/of liggen. Op dit moment wordt het kindje niet meer bewogen door de bewegingen van moeder. Hierdoor wordt het kindje wakker. Wanneer jij als aanstaande moeder eindelijk wilt slapen worden ze wakker en gaan ze liggen trappelen in je buik…. Jippie!

Lees ook: Inbakeren om lekker te kunnen slapen

Dit betekent dat het slaap waak ritme van een kindje zich deels aanpast op de bewegingen van moeder.

De baby

Wanneer het kindje dan daadwerkelijk wordt geboren hebben ze ineens te maken met de zwaartekracht en worden ze, wanneer ze moeten slapen stil in hun bedje gelegd. Ze zijn er negen maanden aan gewend geraakt om in slaap gewiegd te worden en ineens moeten ze juist gaan slapen als ze stilliggen.

Dit is dan ook de reden dat als kinderen net geboren zijn ze hier moeite mee hebben. Ook precies daarom vallen ze in auto’s, kinderwagens en draagzakken in slaap.

Dan hebben we nog het geluid dat er in de baarmoeder is en wat ze gehoord hebben. Wat wij aan de buitenkant niet horen is dat ons lijf van binnen een enorm kabaal maakt. Denk aan onze hartslag, het suizen van ons bloed in onze aderen en het geluid van onze darmen.

Naast het wiegen heeft het ongeboren kind geleerd om in slaap te vallen met deze geluiden en bewegingen. Dan worden ze geboren en ineens moeten ze het allemaal zelf doen. Stil en zonder bewegingen.

Dus?

Hebben kindjes je nodig tijdens het in slaap vallen? Lukt dat niet zoals je dat zou willen? Wees je bewust dat dit niet gek is en dat ze onze hulp nodig hebben.

 

Lees ook: Baby nestje simuleren de baarmoeder, lees hier hoe

1 gedachte over “Waarom kinderen in slaap vallen in de auto”

  1. Wij hebben zoveel plezier gehad en nogsteeds met een draagdoek of zak. Jammer dat mijn schoon familie er zo negatief over is omdat ze zelf de voordelen er nier van kennen.

Geef een antwoord