Wat je als ouder kunt doen aan een voorkeurshouding

Ik heb al ontelbaar veel artikelen geschreven over wat een voorkeurshouding is en wat de gevolgen kunnen zijn. In dit artikel ga ik mijn best doen om te vertellen hoe je hier als ouder het beste mee om kan gaan.

Korte samenvatting

Voor de nieuwe mensen op deze blog goed om even een hele korte en beknopte samenvatting te geven over een voorkeurshouding. Een voorkeurshouding is niks anders dan de voorkeur om naar één kant te kijken. Omdat kinderen die dit doen een afvlakking krijgen aan hun schedel en ook de hand motoriek minder ontwikkelen aan de niet voorkeurskant willen we dit niet.

Wil je hier meer over lezen? Lees dan ook:Hoe de schedelvorm bij een voorkeurshouding herstelt

Wat te doen

Als je als ouder een voorkeurshouding bij je kindje constateert is het allereerst goed dit met elkaar te bespreken. Herkend je partner dit ook? Is de kraamzorg er nog, ziet zij dit dan ook?

Probeer er als ouders samen eens op te letten. Wanneer zie je dit? Misschien goed om af te spreken dat je de voorkeurskant altijd vanuit het kindje benoemd, dus zijn of haar rechter of linker kant. Geloof me, dit zorgt geregeld nog voor verwarring.

Bespreek je zorgen altijd met het consultatiebureau. Zij zien dit heel vaak en weten wanneer het tijd is om in te grijpen. Soms is verder onderzoek noodzakelijk.

Slapen

Als ouder zie je mogelijk dat het kindje met name tijdens het slapen de voorkeur heel erg laat zien. Dit is heel logisch. Als we slapen ontspannen nagenoeg al onze spieren. Ons maagdarmstelsel werkt nog en ons hart en ademhaling. Verder zijn alle spieren zo goed als uitgeschakeld. Dit betekent dat wanneer een kindje een afvlakking heeft van de schedel als gevolg van de voorkeur dat ze makkelijker op de voorkeurskant rollen.

Wil je dit doorbreken is het dus goed om te kijken of je, wanneer het kindje wakker is, het al uit kunt lokken naar de niet voorkeurskant. Zo is de kans groter dat het kindje wakker op de niet voorkeurskant ligt en daarop blijft liggen als het in slaap valt. Kijkt het kindje bijvoorbeeld graag naar de deur of het raam en is dat aan de voorkeurskant is een kleine verbouwing in de babykamer soms een optie. In sommige bedjes is het ook mogelijk het bedje andersom op te maken.

Wakker

Tijdens de wakkere momenten kun je je hetzelfde afvragen. Wat zijn de interessante dingen in de woonkamer waar je kindje graag naar kijkt? Zorg dat dit zo veel mogelijk aan de niet voorkeurskant ligt zodat je kindje wordt uitgelokt zijn best daarvoor te doen.

Lees ook: Waarom een voorkeurshouding niet kan wachten tot na COVID-19

Er zijn nog veel meer dingen waarmee je aan de slag zou kunnen. Echter is de blog daar geen plek voor om te bespreken. Hier is professionele uitleg bij nodig. Hiervoor kun je bij het consultatiebureau of een kinderfysiotherapeut terecht.

Geef een antwoord