Voorkeur voor het midden wordt vaak gemist

Jullie kunnen je al uren vermaken met artikelen die gaan over een voorkeurshouding. Echter heb ik eerder nooit geschreven over een voorkeur voor de middenpositie. Wat is er zo anders aan een voor keur voor het midden  en waarom is dit (volgens mij) de moeilijkste om te doorbreken? Dit alles lees je in dit artikel.

Voorkeur

We spreken over een voorkeurshouding wanneer een bepaalde kant of positie de voorkeur heeft boven iets anders. Mijn voorkeurshand is bijvoorbeeld rechts. Ik kan van alles met links maar mijn voorkeur gaat uit naar rechts. Bij baby’s kennen we deze voorkeur ook. Deze willen we liever niet zien dus is dit een indicatie om behandelingen te starten.

Lees ook: Wat je als ouder kunt doen aan een voorkeurshouding

Naast een voorkeur voor een zijde zien we ook wel eens een voorkeur voor de middenpositie. Hierbij liggen kinderen vrijwel de hele dag op het midden van hun achterhoofd. Deze kinderen zijn lastig uit te lokken om naar de zijkanten te kijken. Wanneer ze proberen te volgen naar de zijkanten zien we dat ze met hun ogen volgen maar dat wanner ze hun hoofd moeten gaan draaien niet meer verder mee volgen.

 

Valt niet op

In tegenstelling tot een voorkeurshouding naar één kant valt een voorkeur voor de middenpositie minder op. Het lijkt juist alsof het kindje het juist heel goed doet. Er is geen sprake van een voorkeur, het ligt netjes in het midden, niks om je druk over te maken zou je denken.

Wat op een gegeven moment op gaat vallen is dat de achterhoofd zijde steeds breder wordt. Deze verbreding zorgt ervoor dat ook het aangezicht breder worden. Normaal gesproken is ons hoor langer dan dat het breed is. Bij kinderen met een voorkeur voor de middenpositie gaan we op een gegeven moment zien dat het breder is dan dat het lang is.

Spieren

Wat we vaak bij deze kinderen zien is dat ze moeite hebben met de hoofdbalans. Hun hoofd is op een gegeven moment zo plat dat ze weinig tot geen spierkracht nodig hebben om op hun achterhoofd te blijven liggen. Hierdoor oefenen ze de hoofdbalans niet. Ook omdat ze niet naar de zijkanten kijken.

Daarnaast is deze vorm van een voorkeurshouding moeilijker om te doorbreken. Je moet als ouders gaan uitlokken naar de zijkant, maar hoe brede het hoofd wordt, hoe moeilijker dat wordt.

Lees ook: Waarom een zijligkussen niet helpt bij een voorkeurshouding

Doorbreken

Wat bij deze kinderen heel goed helpt is ze zo min mogelijk op hun achterhoofd te laten liggen. Zolang ze niet op het achter hoofd liggen wordt het hoofd niet platter. Hiermee zeg ik niet dat deze kinderen op hun buik moeten slapen! Oefen veel de actieve buikligging zodat de schedel zo veel mogelijk kansen krijgt om zich te herstellen.

Geef een antwoord