Alles in de mond, dit is waarom baby’s dat doen.

Waarom sabbelt mijn baby op zijn handen? Kwijlen, natte handen en constant met de handen in de mond. Welke baby doet dit niet? In dit artikel lees je waarom baby’s dit doen!

Kinderen ontdekken de wereld met hun mond

Jonge kinderen stoppen alles in de mond. Dingen die daarvoor bedoeld zijn, maar ook dingen die hier niet voor bedoeld zijn. Zo komen ze erachter of dingen eetbaar zijn of dat erop kunnen bijten of kauwen. Jullie hebben al veel vaker kunnen lezen dat de ontwikkeling van de sensoriek, het voelen, begint in het mondgebied. Dit komt omdat dit de plek is waar kinderen vanaf het eerste moment gestimuleerd worden. Zodra een kind geboren is wordt er vrijwel direct gestart met voeding.

Deze start heeft tot gevolg dat de gevoelszenuwen in het mondgebied goed gestimuleerd worden en zich gaan ontwikkelen.

Leren voelen

Als volwassenen gebruiken we in principe onze vingers om mee te voelen en pakken. Het zou een beetje gek zijn als we alles met onze mond doen. Echter zijn er af en toe dingen die we als volwassenen met het mondgebied voelen. Denk aan of het eten of drinken niet te warm is. Voor de dames, voelen met je lippen of de nagellak al droog is. Onze lippen zijn in staat veel subtielere en voorzichtigere bewegingen te maken.

Lippen zijn uiteraard voor heel veel dingen minder geschikt dan onze handen maar toch is voelen hiermee vaak beter.

Lees ook: Waarom hapjes eten moeilijker is dan de fles of borst

Kinderen weten niet beter dan dat ze iets met hun mond en lippen voelen. Wanneer ze hun handen ontdekken doen ze ook die in hun mond. Ze hebben namelijk geleerd dat ze hun mond gebruiken om te leren voelen.

Alles naar de mond

Om je handen te ontdekken als jong kind stop je je vinger sen handen in de mond. Je hebt geen idee wat er gebeurt als je je vinger in de mond stopt. Hierdoor stoppen kinderen hun vingers ook wel eens te ver in de mond waardoor ze gaan kokhalzen. Ze hebben geen benul van hun actie en kunnen dit herhaaldelijk doen tot ze eindelijk leren wat er gebeurt als je je vingers te ver in de mond stopt.

Lees ook: Baby’s links of rechts handig? Hoe het echt zit!

Doordat ze met de vingers steeds meer leren om te voelen zullen uiteindelijk steeds meer hun handen in gaan zetten. Dit komt alleen echt wel later. Weet wel, wij als volwassenen zetten toch nog geregeld onze lippen in om te voelen dus helemaal afleren doen kinderen het niet.

1 gedachte over “Alles in de mond, dit is waarom baby’s dat doen.”

Geef een antwoord