Waarom een prematuur zich langzamer ontwikkelen

Een prematuur geboren baby is te vroeg geboren. Waarom ontwikkelen deze kinderen zich doorgaans anders? Waar moet je rekening mee houden? Je leest het in dit artikel.

Prematuur

We noemen kinderen prematuur wanneer ze tussen de 24 en 37 weken zwangerschap worden geboren. Er zijn verschillende redenen waarom een baby te vroeg gehaald wordt of spontaan geboren wordt. In Nederland ligt de ondergrens op 24 weken om een kindje na de bevalling te helpen overleven.

Lees ook:Nog zo klein en nu al zo sterk! Prematuur geboren kindjes.

Prematuur zijn gaat gepaard met heel veel risico’s en daarbij mogelijke gevolgen. Denk aan infecties, zuurstoftekorten, hersenbloedingen noem maar op! Deze kinderen zijn vaak op standje overleven. Precies om die reden hebben ze geen ‘tijd’ voor andere dingen.

Naar huis

Wanneer deze kinderen naar soms weken/maanden in het ziekenhuis te hebben gelegen naar huis kunnen zijn ze, wanneer alles goed is, rond de uitgerekende datum thuis. Het kan dan dus zijn dat je een kindje van 3 maanden hebt terwijl je kindje dan eigenlijk pas zo groot is als een kindje dat rond de uitgerekende datum geboren wordt.

Daarom corrigeren we deze kinderen als het gaat om motoriek en ontwikkeling. Dan is een kindje bijvoorbeeld zes maanden, maar gecorrigeerd pas drie maanden. In de meeste test of scorelijsten rondom motoriek is er een speciale schaal voor prematuur geboren kinderen. Je kunt op tijd geboren kinderen en prematuur geboren kinderen niet langs dezelfde lijn leggen.

Gecorrigeerde leeftijd

De gecorrigeerde leeftijd wordt berekend door het aantal te vroeg geboren weken af te halen van de kalenderleeftijd. Voorheen werden kinderen motorisch gecorrigeerd tot de leeftijd van twee jaar. Dit, omdat de meeste motorische mijlpalen dan behaald waren. Inmiddels is het zo dat we deze kinderen soms corrigeren tot zes jaar. De wetenschap loopt meestal een beetje achter op waar je in het werkveld tegenaan loopt. Ik schat in dat over een paar jaar veel meer testen of mogelijkheden hebben om te corrigeren of dat er speciale normen komen.

Leren spelen

Omdat deze kinderen de weken in het ziekenhuis hebben moeten vechten hebben ze geen tijd en energie gehad om zich motorisch te gaan ontwikkelen. Afhankelijk van hoe de kinderen deze periode doorstaan zien we geregeld ook daarna nog dat kinderen moeite hebben met de motoriek.

Soms is er nog sprake van sondevoeding. Soms hebben premature kinderen al veel meer prikkels te verduren gehad dan kinderen die op tijd geboren worden. Deze kinderen hebben daarom vaak moeite met prikkels verwerken en zijn snel overprikkeld. Ook dit heeft zo zijn uitwerking op je mogelijkheid tot ontwikkelen.

Lees ook: Het verhaal van de veel te vroeg geboren Fleur, deel 1

In Nederland zijn er heel veel kinderfysiotherapeuten die zich hebben gespecialiseerd in het behandelen van prematuur geboren kinderen en hun ouders. (ex)Prematuren worden vaak een lange tijd gevolgd omdat het niet altijd vanzelfsprekend is dat deze kinderen zich volgens verwachting blijven ontwikkelen.

Geef een antwoord