APGAR-score, ook voor de kinderfysio belangrijk is

De APGAR-score hebben alle ouders wel eens van gehoord. Wat is het precies en waarom is het mogelijk van belang voor de kinderfysio? Dit alles lees je in dit artikel.

APGAR

De APGAR-score is een cijfer wat de verloskundige of gynaecoloog het kindje ‘geeft’ één minuut, vijf minuten en tien minuten na de geboorte. Hierbij wordt het kind beoordeeld op ademhaling, spierspanning, reflexen, huidskleur en hartslag. Voor alle items kan een kind nul, één of twee punten krijgen.

Het zegt dus simpelweg iets over de start van het kindje. Is het kindje beweeglijk met armen en benen, huilt het flink, is de kleur goed, zijn de reflexen goed en is de hartslag van het kindje goed? Dan krijgt het een score van tien. Voor alle items die iets minder zijn krijgt een kindje minder punten. Vaak is de eerste score lager van de laatste score. Niet alle kindje huilen meteen heel hard of hebben een goede kleur of spierspanning. Vaak herstelt zich dit in de eerst vijf tot tien minuten.

Lees ook: Een zuigelingen scoliose, wat is het en wat doen we ermee?

LET OP: Als je binnenkort moet bevallen is het misschien beter niet verder te lezen. We weten dat het een wonder is dat de meeste kinderen gezond en wel ter wereld komen maar helaas gaat het niet altijd goed. Hier gaat de rest van het artikel over.

Slechte start

Wanneer kinderen een minder goede starten hebben is de APGAR vaak lager. Een slechte start kan bijvoorbeeld betekenen dat het kindje bleken, paarse huidskleur heeft, dat het niet zelfstandig ademt of in hele slechte gevallen zelfs geen hartslag heeft. Vaak is er geen duidelijkheid waardoor een kindje zo’n slechte start heeft.

Soms ontstaat zo’n slechte start doordat de navelstreng om de nek zit of dat de schouder achter het schaambot van moeder blijft zitten. Hierdoor komt een kindje in nood en zien we vaak dat deze kindjes een slechte start hebben.

Lees ook: Een zuigelingen scoliose, wat is het en wat doen we ermee?

De kinderfysiotherapeut

Waarom ik het als kinderfysiotherapeut belangrijk vind deze gegevens te hebben is omdat, wanneer kinderen een slechte start hebben gehad dit niet altijd goed afloopt. Zo kan er een hersenschade ontstaan. Bij kinderen met een lage APGAR is het niet standaard dat ze een hersenscan of echo van het brein maken. Soms zien we dat kinderen na een slechte start zich slecht of vertraagd ontwikkelen. Dan is het goed om als kinderfysio te weten of het kind een lage APGAR had. Dit kan bepaalde vormen van achterblijvende motoriek, afwijkende spierspanning of bijzonder voortbewegen verklaren.

Wanneer dit het geval is stuurt een kinderfysio altijd terug naar de huisarts. In mijn geval bel ik altijd met de huisarts en maak ik een verslag met mijn bevindingen. Mijn ervaring is dat het fijner is om even te overleggen met een arts via de telefoon. Zo kun je uitleggen wat je gevonden hebt en kan de arts, wanneer deze het nodig acht, een kind doorsturen naar de kinderarts, kinderneuroloog of kinderen revalidatiearts. Vaak zijn er ook combinatie spreekuren waar de kinderen samen door de drie artsen worden gezien.

Geef een antwoord