Waarom een baby niet links of rechtshandig is

Over voorkeurshoudingen zou ik alleen al een boek kunnen schrijven. Deze kan dan natuurlijk niet ontbreken. Hoe kan het dat kinderen met een voorkeurshouding hun handen anders ontwikkelen? Waarom is een baby niet al rechtshandig of linkshandig? Je leest het in dit artikel.

Nog geen voorkeur

Wij als volwassenen hebben allemaal een voorkeurs hand en been. Deze zijn soms gelijk en soms ben je rechtshandig en linksvoetig of juist andersom.  Dit ontstaat in de kinderleeftijd. Met onze handen is dat proces halverwege groep 2 meestal wel af en kiezen we een hand om mee te gaan schrijven.

Lees ook: Waarom een voorkeurshouding niet kan wachten tot na COVID-19

Je ontwikkelt je voorkeurshand door te oefenen met beide handen en erachter te komen welke hand je fijner vindt. Dit wordt voor het schrijven aangelegd in het brein. Je wordt simpelweg geboren met een voorkeurshand alleen weet je zelf nog niet welke. Het is daarom ook zo dat mensen die vroeger rechtshandig moesten schrijven maar de voorkeur voor links hadden links vaak ook op volwassen leeftijd nog beter kunnen schrijven.

Baby

Als een kindje een voorkeurshouding heeft met de schedel en deze is voor rechts, wordt ook vaak een voorkeur voor de rechterhand gezien, dus rechtshandig. Dit uit zich bijvoorbeeld in het meer in de mond stoppen van deze hand of proberen te pakken met rechts. Vaak zien we dat de linkerhand minder beweegt dan de rechter en zien we dat deze zich veel in een vuist bevindt.

Omdat deze hand door het kindje niet gezien wordt, als je de hele dag naar rechts kijkt zie je je linkerhand niet bewegen. Je moet je realiseren dat een kind geen idee heeft dat hij handen en voeten heeft. Door onwillekeurig met de armen te bewegen zien kinderen deze in hun blikveld voorbijkomen en leren ze dat ze daar iets mee kunnen. Als je je hand niet ziet kun je de ze ook niet ontwikkelen.

Achterblijvende motoriek

Een onbehandelde voorkeurshouding heeft daarom, naast een afvlakking van de schedel en een spierkrachtsverschil in de romp en nekspieren, ook een achterblijvende ontwikkelende hand van de niet voorkeurs zijde.

Lees ook:  Hoe de schedelvorm bij een voorkeurshouding herstelt

Nu kun je als ouder heel trots zijn op het feit dat je baby van een paar maanden nu al weet wat zijn voorkeurshand is, of je kunt hier mee aan de slag. Je hebt in je ontwikkeling namelijk beide handen nodig. Blind typen met 1 hand is absoluut niet functioneel.

Voorkeur doorbreken

We beginnen vaak met het doorbreken van de voorkeurshouding en daarmee meteen de andere hand te stimuleren met speelgoed! Zo simpel is het. Bij een hardnekkige voorkeurshouding is het altijd handig dit met het consultatiebureau te bespreken en samen te besluiten of aanvullende hulp door een kinderfysiotherapeut noodzakelijk is. De kinderfysiotherapeut kan je in dit soort situaties helpen met positionering- en hanteringsadviezen, spelletjes, enzovoort!

Geef een antwoord