Wanneer welk stoeltje gebruiken bij kinderen onder de 1

Allereerst gelukkig nieuwjaar! Ik hoop dat 2021 voor je gaat brengen wat je hoopt, wenst of
verlangt en dat het een jaar vol knuffels en sociale contacten mag worden. Ook 2021 wordt een jaar waarin ik de blog blijf bijhouden! Wekelijks blijft er op zaterdag avond om 8u een artikel online komen. Als er veranderingen zijn deel ik dat via mijn sociale mediakanalen.

Het eerst artikel in 2020 gaat over wanneer je stoeltje of zithulpjes in kunt schakelen bij kinderen onder de 1. Er zijn allerlei verschillende stoeltjes of opties. In dit artikel hebben we het over de functionaliteit en wanneer je ze het beste in kunt schakelen!

Tot drie maanden

De eerste drie maanden zijn er al allerlei verschillende stoeltjes en mogelijkheden voor je kindje. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een vloer stoeltje als een bumbo seat, een zitje voor aan tafel of een wipstoeltje. Kinderen die nog zo klein zijn hebben nog weinig van doen met zitten. Hun hoofd moet nog ondersteund worden en ze zijn niet in staat zelfstandig te zitten.

Lees ook: Wat de bumbo seat met de ontwikkeling van het zitten doet.

De vraag is dan waarom je een stoeltje zou willen gebruiken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je het gezellig vindt als een kindje bij jullie aan tafel zit, wat prima is. Kies dan een stoeltje dat het kindje goed ondersteund. Zo zorg je ervoor dat het stoeltje past bij de motoriek van je kindje.

Dit kindje zit hier mooi rechtop en heeft geen steun meer nodig.

Vanaf drie maanden

Na drie maanden zien we dat bij kinderen de hoofdbalans enorm begint te verbeteren. Ze kunnen langer op hun buik liggen, het hoofd is stabieler en ze kunnen hun hoofd als je ze draagt goed vasthouden. Hiermee doen we dat langzaam het lichaamszwaartepunt begint te verplaatsen. Bij hele jonge kinderen zit dat bij het hoofd. Vanaf een maand of drie begint zich dat naar beneden te verplaatsen en zit het nu zo ongeveer tussen de schouderbladen.

Dit heeft als resultaat dat kindjes bijvoorbeeld nog wel bij hun rug gesteund moeten worden bij het dragen maar het hoofd niet meer vastgehouden hoeft te worden. Als we dan gaan kijken naar stoelen of zitjes die dit bieden zijn dat er eigenlijk niet heel veel. Daarom zijn de zitjes die je de eerste drie maanden kunt gebruiken zo ingericht dat je ze wat rechterop kunt gaan zitten. Hierbij zitten ze nog niet maar kunnen ze al actiever meehelpen in het gesteund rechtop blijven zitten.

Dit is een stoeltje waarbij een kind alleen bij het bekken gefixeerd wordt. Om in zo’n stoeltje te kunnen zitten moet een kind al heel sterk zijn en goed kunnen zitten.

Wanneer dan in een echt stoeltje?

Wanneer kun je jonge kinderen dan daadwerkelijk in een echte stoel zetten waarbij ze zelf rechtop moeten kunnen blijven zitten? Dit is pas wanneer een kindje zelf los kan zitten. Daarvoor moet het lichaamszwaartepunt nog verder zakken en dienen kinderen niet meer gesteund te hoeven worden in hun rug om rechtop te kunnen blijven zitten.

Lees ook: Leren zitten heeft onder de 6 maanden geen meerwaarde

Zelfstandig zitten is gemiddeld zo rond de 7-9 maanden mogelijk. Als je dit eerder oefent kan je kind eerder los (op de grond) zitten echter zien we wel dat deze kinderen niet graag op de buik liggen en noemen we dit potentiele billenschuivers.

Wat dan aanschaffen?

Wat moet je dan aanschaffen? Kijk naar iets wat met je kindje mee kunt groeien. Iets wat helemaal plat kan zodat je kindje helemaal platligt, maar ook iets wat langzaam steeds wat rechterop kan. Zo kan je kindje steunen wanneer dit nodig is maar ook zelf de activiteit op zoeken zodra ze dit willen. Mijn voorkeur gaat dan ook meer uit aan ‘liggende stoeltjes’ dan stoeltjes waarbij het bekken gefixeerd zit en ze al heel snel rechtop moeten zitten. Dit is absoluut a-functioneel voor kinderen onder de 6 maanden.

Dit is precies waar stoelen niet voor bedoelt zijn

2 gedachten over “Wanneer welk stoeltje gebruiken bij kinderen onder de 1”

  1. Hoi Anne, in je artikel heb je het kort over los zitten. Mijn dochter (3e kindje) is nu 8 maanden en kan relatief goed los zitten. Ze rolt vanaf 3 maanden oud al vanaf rug naar buik (niet terug), maar vind buikligging echt niet leuk hoeveel ik het ook stimuleer (met stem, speelgoed etc). Zij lijkt me echt een “potentiële billenschuiver”. Pogingen tot tijgeren onderneemt ze totaal niet omdat ze het op haar buik absoluut niks vind. Is het erg dat ze de tijgeren/kruip fase overslaat? Ben benieuwd waarom wel of niet. (Zelf ook fysiotherapeut, maar geen kinderfysio ;-)) Mijn andere twee kinderen zijn wel ‘gewoon’ gaan tijgeren-kruipen-optrekken etc.

    1. Hi Collega/Leonora,
      Dan was ze vlot met omrollen! Wat leuk! Het kan soms dat kinderen de buik inderdaad niks vinden. Al zien we ook wel dat als ze het zitten eenmaal een beetje doorhebben ze dat leuker vinden. De kunst is dan soms om juist de buikligging aan te bieden en wanneer ze heel erg moppert haar te troosten maar daarna toch weer op de buik te leggen. Wil dat echt niet dan is se kans inderdaad groot dat ze gaat billenschuiven. Ook daar komt ze uiteindelijk weer helemaal overheen;). Heb je mijn video gezien waarom bollenschuivers meer moeite hebben met leren lopen? Geeft misschien nog iets meer beeld! Succes!

Geef een antwoord