Waarom je baby’s zo moeilijk kunt afdrogen onder de oksels

Iedere jonge ouder kent het wel. Je newborn afdrogen na het badderen. De buik en de rug en benen gaan vaak wel, maar onder de armen. Dat blijft een uitdaging. In dit artikel lees je hoe dit kan en wat je eraan kunt doen om dit te vergemakkelijken.

Flexie houding

Naarmate de zwangerschap vordert wordt de ruimte die een kindje heeft om te kunnen bewegen steeds kleiner. Het kindje zit met de armen en benen dicht tegen zich aan. Heel af en toe lukt het ze nog om zich uit te rekken maar echt veel ruimte is er niet meer.

Dit noemen we een flexie houding, flexie betekend buigen. Het buigen van de ledematen en daarmee het dicht tegen zich aan plakken van de armen is iets wat jonge kinderen veel doen. Dit geeft een behaagd en prettig/geborgen gevoel.

Controle

Doordat kindjes altijd met de armen dicht bij het lichaam zitten hebben ze hier controle over. Een arm of been strekken betekend dat de hele dynamiek van je bewegen even veranderd. Je moet ineens met je romp gaan spannen om je arm of been te kunnen laten bewegen. Wanneer kindjes heel klein zijn is de zwaartekracht nog zoveel sterker dan dat ze zelf zijn wat ervoor zorgt dat ze graag in de flexie houding blijven.

Afdrogen en aankleden

Op zich heb je hier als ouder weinig ‘last’ van. Prima als ze zich lekker klein maken, tot je ze aan wilt kleden en wilt afdrogen naar het badderen. Helemaal naar het badderen wanneer het ook nog koud is laten ze zich heel slecht de armen bewegen. Dit komt omdat het stukje controle en het behaagde gevoel iets is waar ze naar zoeken op het moment dat ze dit even kwijt zijn.

Het is dus een hele logische reactie, echter heel onpraktisch. Je kunt je kindje door spelletjes met de armen en handjes te doen leren de armen steeds een beetje meer te bewegen. Let wel, hierbij geeft je kindje de grenzen waarbinnen je samen kunt bewegen aan. Ga niks forceren! Dit vindt niemand leuk.

Door het langzaam te oefenen ga je zien dat je kindje de armen steeds beter leert bewegen en hierbij ook zelf steeds meer gaat ontdekken met de armen. Dit helpt je kindje dan uiteindelijk ook weer in het bewegen en ontwikkelen van de armen en dus ook van de hand motoriek.

Uiteindelijk ga je merken dat je kindje de armen steeds beter ‘laat’ bewegen. Wat het afdrogen en aankleden uiteindelijk een stuk makkelijker maakt!

Geef een antwoord