Waar je op moet letten bij een loopkar kiezen

Zo rond de eerste verjaardag beginnen de meeste kinderen wel aanstalten te gaan maken om te lopen. Hoe kun je je kindje hierbij helpen en war moet je opletten bij het kiezen van een loopkar. Je leest het in dit artikel.

Motoriek

We weten inmiddels dat de spreiding wanneer kinderen gaan lopen ontzettend groot is. In Nederland lopen de kinderen gemiddeld tussen de 11 en 18 maanden. Dit betekent dat in de maanden daar voorafgaand er ook al veel spreiding gaat ontstaan. Sommige kinderen lijken haast te hebben en beginnen zich met 8 maanden al op te trekken. Andere kinderen vinden het op de vloer wel prima en vermaken zich daar goed.

Lees ook: Opvangen bij leren lopen, waarom niet alle kinderen dit doen

Er is wat dat betreft heel veel goed! Het is fijn als kinderen op een gegeven moment wel gaan verplaatsen in de woonkamer. Dit geeft het kind ook meer eigen ‘controle’ over wat het wil doen. Dit scheelt frustratie 😉

Richting lopen

Tussen staan en loslopen zitten ontzettend veel stappen, letterlijk! Een van de stappen hiervan is het lopen achter een loopkar of loopwagen. Hierbij leert een kind gesteund zich voor te bewegen. Doordat het een kar moet duwen zien we vaak dat dit het lopen wat vertraagd wat het kind in deze fase helpt.

Wanneer kinderen gaan lopen moeten ze hun zwaartepunt verplaatsen. Om dit te kunnen doen moet je ook kunnen remmen. Als je namelijk alleen maar je zwaartepunt naar voren kunt verplaatsen maar niet kunt remmen dan val je uiteindelijk. Dit is moeilijk. De zwaartekracht helpt namelijk het verplaatsen naar voren maar niet terug. Een loopkar geeft hierbij wat remming doordat deze vaak wat stug afgesteld kunnen worden en er zo meer tijd is om te remmen.

Daarnaast helpt een loopkar bij het houden van je evenwicht tijdens het lopen. Omdat je je gewicht steeds van je ene naar je andere voet moet verplaatsen en dus steeds even op één been staat is het houden van je evenwicht soms moeilijk. Door een loopkar te gebruiken heb je een extra steuntje om je evenwicht te houden.

Welk type loopkar

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er een aantal dingen belangrijk voor een loopkar. Het is fijn als ze een functie hebben waarbij je de wielen stroever kunt afstellen. Hierdoor gaat de loopkar minder snel en kan je kindje rustiger leren lopen. Een andere optie, als stroever zetten niet mogelijk is, is als je hem kunt verzwaren. Denk bijvoorbeeld aan een baksteen of zware boeken. Dit kan alleen wanneer de loopkar een stuk heeft waar je iets in kunt leggen. Denk bijvoorbeeld aan een eenvoudige blokkenkar of een poppenwagen. Hiermee wordt het zwaarder om de loopkar en gaat hij kinderen snel.

Lees ook: Lopen, wanneer dit op zich laat wachten

Speelgoed?

Soms zijn er loopkarren waarbij allerlei speelgoed en frutsels zitten bevestigd. Superleuk en hartstikke gezellig maar waar zit dit speelgoed? Dat zit altijd aan de andere kant dan waar het kindje loopt. Hoe onhandig? Dan willen ze tijdens het lopen spelen met het speelgoed aan de andere kant…. Dat werkt natuurlijk niet!

Ik ben voorstander van de meest simpele. Dan kan je kindje dit gewoon gebruiken om te leren lopen en is er nog genoeg ander speelgoed waar mee gespeeld kan worden.

Geef een antwoord