Waarom baby’s zo graag springen op je schoot

Welk kind doet het niet graag, wanneer je ze als baby optilt en op je schoot laat springen! Waarom doen kinderen dit en wat doet dit met de motoriek? Dit alles lees je in dit artikel.

Staan

Wanneer we jonge kinderen die nog niet kunnen lopen of staan (lees tussen de 2 en 6 maanden ongeveer) op hun voeten zetten gaan ze vrijwel allemaal staan. Nog leuker is het springen. Hier help je als volwassenen een beetje mee! De meeste kids vinden dit machtig mooi! Ook omdat wij als volwassenen er ontzettend enthousiast op reageren met termen als: ‘kijk wat hij al kan!’ of ‘ze kan gewoon al staan en springen!’. Om te begrijpen waarom dit niet altijd even handig is om te stimuleren moeten we eerst even terug naar de basis.

Reflex

Wanneer je een baby van een paar uur oud op zijn voeten ‘zet’ lijkt het alsof een kindje gaat lopen. Dit noemen we loopreflex. Een kind is niet in staat zelf te lopen, echter is dit reflexmatig wel zo geregeld dat wanneer een kind op zijn voeten wordt gezet het eigenlijk meteen ‘oudere motoriek’ laat zien. Dit pleit ervoor dat kinderen dit al direct iets laten ‘zien’ wanneer ze op hun voeten worden gezet.

Lees ook: Opvangen bij leren lopen, waarom niet alle kinderen dit doen

Strekken

Naast reflexen zien we ook een andere keten die ervoor zorgt dat het staan gestimuleerd wordt. Heel simpel gezegd kent ons lijf 2 spier categorieën. De strek spieren en de buigspieren. Technisch klopt dit niet helemaal want sommige spieren hebben dubbele functies. Voor het gemak gaan we alleen van buigen en strekken uit. Als we het dan hebben over de romp zijn de spieren bij de rug de strek spieren en de spieren bij de buik de buigspieren.

Over het algemeen zijn we sterker in onze strekspieren dan in onze buigspieren. Vooral jonge kinderen zijn heel erg goed in het strekken. Soms zelfs overstrekken wanneer ze overstuur of ontevreden zijn. Kinderen kunnen zit zo goed omdat deze keten zich relatief makkelijk laat trainen. In tegenstelling tot de buigspieren waarin de rol van zwaartekracht meer aanwezig is.

Nadeel strekken

Het nadeel van strekken is echter dat kindjes hierdoor inderdaad heel goed worden van het inzetten van de spieren aan de achterkant. Om te kunnen omrollen, tijgeren kruipen enzovoort hebben we juist veel meer de buigspieren nodig. Wanneer we kindjes dus heel vroeg op de voeten gaan zetten stimuleer je heel erg de strekspieren.

Lees ook:Waarom overstrekken kinderen en wat kun je hier aan doen

Daarnaast leren we en kindje iets wat het motorisch nog lang niet kan. Je kunt je daarom afvragen wat de meerwaarde is. Kinderen iets leren is goed, begrijp me niet verkeerd. Echter als je nog minimaal een half jaar tot een jaar van het lopen verwijderd bent lijkt dit me geen meerwaarde.

Natuurlijk kun je het een keer voor de grap doen, don’t get me wrong! Maar vraag je bij dit soort dingen altijd af. Wat heeft mijn kind hieraan, wat zijn de gevolgen en maak dan voor jezelf de afweging.

 

 

Geef een antwoord