Kinderopvang, wat de voordelen zijn voor de motoriek!

Samen spelen is iets wat ontzettend belangrijk is voor jonge kinderen, zoals bijvoorbeeld op de kinderopvang. Door een voorbeeld gaan kinderen soms nieuwe dingen doen. Hoe gaat dit precies in zijn werk en wat kunnen de voordelen zijn, dat lees je in dit artikel.

Naast elkaar

Hele jonge kinderen spelen niet per se samen. Ze zijn vooral zelf aan het spelen en hebben genoeg aan hun eigen wereld. Als oudere kinderen met jonge kinderen gaan spelen zie je dat het jonge kind bijvoorbeeld speelgoed aanneemt. Ook zie je dat het jonge kind het oudere kind kan ‘delegeren’ naar het graag wil. Door bijvoorbeeld naar speelgoed te wijzen en daarbij geluid te maken.

Lees ook: Waarom motorische ontwikkeling van een meerling bijzoner is

Dit noemen we naast elkaar spelen. Het lijkt soms of kinderen samen spelen maar als je naar het spel kijkt zie je toch dat ze vooral naast elkaar spelen en er geen overeenkomsten zijn in de spelvorm.

Voorbeeld

Hoe werkt dit dan met voorbeelden. Jonge kinderen zijn goed in het observeren. Wat doet iemand en hoe doet iemand dat. Zo gaan ze vaak proberen het spel na te doen. Meespelen gaan kinderen echt pas wat later doen. Taal gaat dan ook een hele belangrijke factor spelen in het samen spelen. Kinderen communiceren op hun eigen manier.

Een voorbeeld kan bijvoorbeeld zijn een ander kind of een ouder wat een blokje in de blokkenstoof doet of een toren van blokken bouwt. Een jong kind observeert wat er gebeurt en kan zo uitgedaagd worden om hetzelfde spel te gaan doen.

Na-apen

Het voordeel van na-apen is dat kinderen nieuwe vaardigheden leren en interesse krijgen in andere vormen van spel. Spel wat ze mogelijk zelf nog niet ontdekt hadden en nu wel ineens interesse in krijgen.

Lees ook: Fijne motoriek op de basisschool, de ontwikkeling van de oog-hand coördinatie

Dit zorgt dus voor nieuwe vormen van bijvoorbeeld spel. Echter kunnen kinderen er op deze manier ook voor zorgen dat ze in de grove motoriek stappen maken. Een kindje zien kruipen laat een ander kindje wat er al heel lang tegenaan zat soms ineens net dat zetje geven om tot een volgende stap te komen.

Kinderopvang

Naast dat het handig is dat je kind overdag als jij moet werken op de opvang is, is het motorische (en sociaal emotioneel) voor een kind heel goed om naar de opvang te gaan. Hier zien ze andere kindjes en leren ze nieuwe motorische vaardigheden!

Gelukkig is de kinderopvang weer open en kunnen de kids af en toe even ‘uitbesteed’ worden!

Geef een antwoord