Verticalisering in buikligging, waarom het werkt

Buikligging is iets wat je als kersverse ouder van het consultatiebureau regelmatig hoort te moeten oefenen. Waarom is het zo belangrijk en hoe kun je dit makkelijker maken? Verticalisering is iets wat vaak kan helpen. Wat is dat en hoe doe je dat? Dit alles lees je in dit artikel.

Belang buikligging

Buikligging is een vaardigheid waar ik het al geregeld over gehad heb. Simpelweg omdat buikligging een positie is van waaruit een kind uiteindelijk tot draaien, tijgeren, kruipen en verdere verticalisering kan komen.

Daarnaast wordt in buikligging een belangrijk deel van de nek spieren en daarmee hoofdbalans getraind. In buikligging dient het kind zelf vanuit zijn schouder en boven rug het hoofd op te tillen. Dit zorgt voor een manier van trainen van de hoofdbalans die voor het uiteindelijke gaan tijgeren en kruipen heel belangrijk is.

Daarnaast leer je kindje in buikligging voor het eerst het ‘verplaatsen van je zwaartepunt’. Wanneer een kindje pasgeboren is, is het zwaartepunt het hoofd. Dit is letterlijk ontzettend zwaar en dient ondersteund te worden. Op het moment dat een kindje zijn of haar hoofd in buikligging goed kan heffen betekent dit dat het zwaartepunt verplaatst. Valt je kindje met het hoofd steeds terug op de onderlaag dan is dat nog steeds het zwaartepunt en is het nog niet in staat dit te verplaatsen.

Lees ook: Waarom buikligging een feestje is!

Te moeilijk

Wanneer buikligging echt nog te moeilijk is of kinderen het niet leuk vinden zijn jonge ouders snel geneigd het weinig of liever niet te oefenen. Ze vinden het niet fijn, beginnen te huilen of leggen hun hoofd meteen al neer en worden onrustig.

Dit is heel normaal voor jonge kinderen. Er zijn daarom verschillende dingen die je kunt doen om je kindje te helpen.  Voor dat we dat kunnen beschrijven is het belangrijk te begrijpen waarom buikligging nou precies zo zwaar is.

Zwaartekracht

De zwaartekracht zorgt ervoor dat alles teruggetrokken wordt naar de aarde. Heel handig want zo kunnen wij gewoon lopen en weet je als je je telefoon loslaat in ieder geval dat je hem van de vloer kunt oprapen en niet uit de lucht hoeft te grijpen.

Dit heeft ook als gevolg dat wanneer we een kindje plat op zijn of haar buik leggen de zwaartekracht ervoor zorgt dat het hoofdje van je kindje teruggetrokken wordt naar de onderlaag. Hoe platter een kindje op zijn of haar buik ligt hoe harder de zwaartekracht daaraan trekt.

Lees ook: Lopen, wanneer dit op zich laat wachten

Wanneer je een kind rechtop houdt trekt de zwaartekracht het hoofd van een kind feitelijk door het lijf van je kindje heen. Hierdoor is de kracht waartegen je kindje moet werken minder aanwezig en kan een kind zijn hoofd in rechtop positie wel dragen.

Verticalisering

Het kan dan soms helpen om je kindje wat te verticalisering. Of terwijl niet helemaal plat op de buik maar met de hoofdzijde hoger dan de voeten. Zoals bijvoorbeeld bij jouw als ouders op de borst. Hierdoor is een kindje vaak makkelijker in staat het hoofd te heffen simpelweg omdat het in een helling ligt. Daarnaast maak je het zo ook heel gezellig en geeft het een kindje iets om naar te kijken, jou!

 

 

Geef een antwoord