Samen spelen is niet altijd goed voor baby’s

Het liefst speel je waar je kan met je kind. Met name als ze nog heel klein zijn. Hoe fijn is het om ze speelgoed steeds aan te kunnen geven, samen te spelen en ze te kunnen helpen als ze vastliggen. Je bent hiermee je kindje ten dienste echter is dit motorisch niet altijd de beste keuze. Waarom niet? Dat lees je in dit artikel.

Samen spelen

Als kinderen nog heel klein zijn (lees onze het half jaar) laat je ze nog niet zo veel alleen. Je hebt ze tijdens het spelen bijna altijd in het oog. Dit vanwege de veiligheid maar ook omdat ze nog niet zelfredzaam zijn. Behalve als ze in de box liggen, of in bed. Dan heb je als ouder je handen vrij.

Lees ook: Waarom kinderen rollend de woonkamer door gaan!

Niks is zo gezellig als samen op de grond op bij voorbeeld een kleed spelen. Echter zijn we als volwassenen snel geneigd om een kindje het speelgoed dan meteen aan te geven, ze te helpen door het net iets dichter bij te leggen dat ze er wel bij kunnen.

Eerste 4 maanden

In de eerste 4 maanden, prima, geef ze het speelgoed aan, help ze nog een beetje zodat ze erbij kunnen en speelgoed kunnen pakken. In de eerste 4 maanden is een kind met name bezig met het ontdekken van zijn eigen lijf. Dat je handen hebt waar je wat mee kan. Daarnaast is een kind zijn of haar hoofdbalans aan het oefenen. Dit is nodig om je hoofd gericht te kunnen sturen.

Ten slotte is buikligging een vaardigheid die in deze periode veel geoefend wordt. Om dit te kunnen doen worden de schouders en borstspieren getraind om de steun te kunnen geven. Ook hiervoor is de hoofdbalans belangrijk. Het is prima om in dit soort situaties een boekjes met je kindje te ‘lezen’ of samen met een rammelaar te spelen en ze soms iets aan te geven.

Na 4 maanden

Vanaf een maand of 4 zien we dat kinderen aanstalten gaan maken om om te rollen. Let op, dit hoeven ze nu nog niet te kunnen, rond 6-7 maanden zien we dit graag. Echter voordat ze dat kunnen zijn ze al een tijdje bezig met naar de zij rollen. Het is dan handig als er speelgoed aan de zijkant ligt waar je net niet helemaal bij kunt. Het is dan noodzakelijk om zelf als kind in beweging te komen.

Als je geleerd hebt dat speelgoed je altijd aangegeven wordt. Of dat je maar hoef te mopperen en het speelgoed ligt binnen handbereik zijn kinderen niet gewend aan dat ze zelf iets moeten ondernemen. Het is daarom goed om kinderen in deze leeftijd (VEILIG) alleen te laten spelen. Let op veiligheid staat altijd voorop. Leg speelgoed om je kind heen en ga ondertussen in de buurt een beetje rommelen. Kinderen laten namelijk altijd nieuwe dingen zien als je net even niet kijkt.

Lees ook: Hoe je je kindje kunt helpen om het tijgeren te ontwikkelen, maand 7

Typisch hè? Dat komt omdat ze dan niet vermaakt worden en zelf op ontdekking uitgaan. Geef je kindje het vertrouwen dat ze het alleen kunnen en dat als ze je nodig hebben je er voor ze bent. Laat ze veilig alleen spelen en ontdekken en wees samen trots op wat je kindje bereikt heeft!

Geef een antwoord