Waarom Kinderen met Reflux beter niet hele dagen platliggen

Reflux is een veel voorkomend probleem bij jonge kinderen. Het is vaak een teken van een nog jong spijsverteringsstelsel. Platliggen kan deze klachten soms verergeren. Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat en wat je kunt doen om je kindje te helpen? Je leest het in dit artikel.

Wat is reflux

Reflux is het teruglopen van voeding vanuit de maag naar de slokdarm. Soms blijft het bij alleen teruglopen tot de slokdarm en soms spugen.

Lees ook: Inbakeren meer een trend in plaats van noodzaak?

Wanneer kinderen niet spugen is het soms lastig te achterhalen wat er aan de hand is. Deze kinderen zijn vaak onrustig, huilen veel en overstrekken zich vaak. Dit zijn allemaal tekenen van een kindje wat zich niet lekker voelt. Dit zijn echter ook tekenen van andere dingen.Zoals bijvoorbeeld slecht slapen, voedselallergie, of een gespannen baby door bijvoorbeeld de omgeving.

Verborgen reflux

Vaak typerend bij verborgen reflux is dat deze kinderen niet graag platliggen. Vaak zodra ze neergelegd worden beginnen ze te huilen. Til je ze op? Dan snikken ze vaak nog even na maar daarna is het goed. Ook zien we bij deze kinderen vaak dat ze veel smakken of laat na de voeding toch een klein mondje teruggeven. Echter een aantal van deze dingen zijn ook ‘gezond’ gedrag van baby’s. Dat maakt het soms zo lastig om te achterhalen wat het probleem precies is.

Platliggen

De reden waarom kinderen met (verborgen) reflux niet graag platliggen is dat de voeding dan vaak juist terugloopt. Als het maagklepje niet voldoende sluit en de voeding die je tot je neemt is alleen maar vloeibaar loopt dit gemakkelijk terug richting de slokdarm. Er zijn veel voedingsmomenten op een dag dus een kind heeft vaak een volle maag. Daarnaast liggen jonge kinderen gewoon heel veel. Ze kunnen nog niet veel anders.

Hierdoor heeft een kind steeds als ze platliggen terugloop van de voeding. Hoe vaker dit voorkomt hoe geïrriteerder de slokdarm wordt. Maagzuur brand dan in de slokdarm waardoor een kind pijn kan krijgen.

Iets omhoog

Het kan je kindje dan helpen om het even wat minder helemaal plat te leggen. Let op: Veiligheid staat altijd voorop! Geen kussens in het bed en ook niet je kind rechtop zetten en zelf weglopen. Het kan bijvoorbeeld helpen om het bedje aan 1 kant omhoog te zetten met blokken onder de poten of onder de box. Zo kan het hoofdeind wat omhoog en voorkom je dat je kindje helemaal platligt. Het is vaak een oplossing die even duurt. Je kindje heeft namelijk geleerd dat als het plat ligt het pijn kan krijgen door het teruglopen van de voeding.

Lees ook: Waarom overstrekken kinderen en wat kun je hier aan doen

Hierdoor kost het even tijd dat je kindje ervaart dat dit niet meer gebeurt. Ook dient het weefsel van de slokdarm/maag overgang tot rust te komen. Wanneer dit tot rust gekomen is heeft een kindje ook minder pijn omdat dit niet meer geïrriteerd is.

Nogmaals: Veiligheid gaat altijd voorop!

Geef een antwoord