Huilen, wat doe je als je baby hysterisch huilt

Veel huilen, of nee krijsen, en dat de hele dag! Nou ja bijna de hele dag maar het voelt alsof je kindje niks anders doet! Wat is hier een mogelijke oorzaak van en wat kun je doen? Je leest het in dit artikel.

Huilen

Huilen doen eigenlijk alle baby’s wel. Het een kind huilt meer dan het andere maar bijna iedere baby huilt wel eens. Dit is heel normaal gedrag. Ze kunnen ons immers niet vertellen wat er aan de hand is. Door te huilen ga je als ouder nadenken wat het kan zijn. Is het tijd voor een fles, ben je moe of heb je een vieze luier.

Lees ook: Wat je als ouder kunt doen aan een voorkeurshouding

Als ouder leer je je kind steeds beter kennen en leer je de verschillende huiltjes herkennen. Zo weet je wat je moet doen en communiceer je met je baby. Ook kun je vaak aan de baby zien wat er is als ze huilen. Even kort door de bocht, ogen open betekend alert. Dit kan dan zijn of honger of ergens pijn. Honger begint vaak wat mopperig en wordt dan erger. Pijn ontstaat vaak ineens en het huilen is daardoor vaak ook heviger.

Ogen dicht tijdens het huilen betekend moe. Soms lukt het dan om je kindje weg te leggen maar soms hebbe ze je nodig om in slaap te komen. Beide is dan oké.

Krijsen

Wanneer kinderen meer dan drie uur per dag huilen noemen we het een huilbaby. Als je alle momenten op een dag waarop je kind huilt bijhoud kom je vaak niet aan de drie uur. Ook al voelt het soms wel zo. Van huilen wordt het soms krijsen, dat gaat nog een tandje harder dan huilen.

Kijk goed

Wat belangrijk om te doen is om je te realiseren of er iets kan zijn met je kindje. Observeer wat je kindje doet. We zijn geneigd dingen snel in te vullen voor ons kind en niet meer naar een kind te kijken. Oh het is … uur geleden dat je hebt gedronken, je kunt nog geen honger hebben of moe zijn. Kijk naar bovenstaande signalen. Zie je er daar een van? Probeer dan eens uit of bijvoorbeeld voeding of wegleggen om te slapen kan helpen.

Cirkel

Wanneer een kind een huilbaby is, is er vaak niet maar één ding aan de hand. Wat ik herken van veel patiënten is dat ze in een cirkel terecht komen. Waarbij een kind bijvoorbeeld reflux heeft, zich daardoor niet lekker voelt en niet graag ligt, daardoor slecht slaapt en uiteindelijk pijn heeft, honger heeft en ontzettend moe en overprikkeld is. Om dan nog te achterhalen wat het probleem is en waarom je kindje huilt is ontzettend moeilijk.

Belangrijk is om dan te proberen terug te gaan naar de basis. Zorg, hoe moeilijk ook, voor rust en regelmaat. Slaapt je kindje even niet in bed? Of alleen ’s nachts en overdag niet? Dan is de kans groot dat het zo ontzettend moe is dat het ’s nachts inhaalt. Slaapt het overdag wel in een draagzak? Dan is dat prima om de cirkel te doorbreken? Is het reflux? Overleg dan met het CB wat je kunt doen. Ga niet 20 dingen proberen maar kies 1 dingen om te veranderen en geef het de tijd. Niks is zo onhandig om van alles tegelijk te veranderen en als het na een dag niet werkt de boel weer helemaal om te gooien. Zo creëer je alleen maar meer onrust en werkt je aanpassing averechts. Jij raakt namelijk gefrustreerd omdat niks lijkt te helpen.

Lees ook: Inbakeren om lekker te kunnen slapen

Misschien wel de belangrijkste stip: Fake it till you make it. probeer als ouders rondom je kind de rust zelve te zijn. Ook al wil je het liefst keihard meehuilen. Als je kindje voelt dat jij gespannen bent dan gaat het niet helpen om je kindje te troosten. Zucht een paar keer diep en tel tot tien. Probeer met een rustig gevoel je kindje te troosten en neem daar ook de tijd voor. Geef je kindje de kans om rustig te worden en help je kindje bij het weer ‘vinden’ van z’n relaxte zelf.

2 gedachten over “Huilen, wat doe je als je baby hysterisch huilt”

Geef een antwoord