Prikkels, Veel of weinig? Wat is de middenweg

Dat omgeving iets doet met ons als mens is voor niemand nieuw. Wat doet de omgeving met de motorische ontwikkeling van een kind. Hoe zit het met te veel of te weinig prikkels en wat kan dat voor een gevolgen hebben? Je leest het in dit artikel.

Omgeving

Er zijn heel veel onderzoeken gedaan naar de ontwikkeling van geadopteerde tweelingen. We weten dat wanneer deze kinderen in twee compleet verschillende omgevingen opgroeien ze in veel dingen ook heel anders worden. Dit betekent dat DNA dus lang niet alles is als het gaat om ontwikkelen.

Lees ook: Motorisch leren is alleen maar ‘problemen’ oplossen

Zo werkt ontwikkelen in alles. Dit artikel gaat dus niet alleen over pubers maar ook baby’s schoolkinderen en volwassenen.

Stimulatie

Een prikkelarme omgeving kan ervoor zorgen dat een kind niet overprikkeld raakt. Overprikkeling kan zorgen voor stress en onrust bij een kind. Maar prikkel arm kan er ook voor zorgen dat een kind niet wordt gestimuleerd om tot nieuwe stappen te komen in de ontwikkeling.

Een kind wat in een niet stimulerende omgeving opgroeit heeft een vergrote kant op een ontwikkelingsachterstand. Geen uitdagende omgeving betekend geen stimulatie om nieuwe dingen te gaan doen, dus vertraagde ontwikkeling. Even kort door de bocht.

Motorisch leren

Motorisch leren gaat dus op basis van intentie in spel. Speelgoed om je heen of een stimulerende omgeving zorgt ervoor dat een kind nieuwsgierig is en nieuwe dingen gaat proberen om met speelgoed te kunnen spelen of om ergens bij te kunnen.

Lees ook: Waarom een baby niet links of rechtshandig is

Veel prikkels

Veel prikkels kan op verschillende manieren effect hebben op een kind. Veel prikkels kunnen ervoor komen dat een kind veel gaat doen om te ontwikkelen en op die manier tot nieuwe stappen komt. Voor sommige kinderen zijn veel prikkels letterlijk te veel. Kinderen die te veel prikkels krijgen kunnen overprikkeld raken.

Dit kan als gevolg hebben dat een kind zich gaat afsluiten voor zijn omgeving om zo minder prikkels binnen te krijgen. Een kind kan de prikkels soms moeilijk filteren en dat kan er dan uiteindelijk voor zorgen dt ze minder meekrijgen en ontwikkelen dan je zou willen.

Individueel

Het is dus per kind verschillend wat ze nodig hebben om tot ontwikkelen te komen. Kijk goed naar wat je kind doet en of het voldoende prikkels heeft om tot ontwikkelen te komen maar niet te veel om zich af te moeten sluiten van de hoeveelheid prikkels!

Het helpt dus niet altijd om het hele huis vol te leggen met speelgoed. Maak daarin keuzes voor je kind in de hoeveelheid in speelgoed je aanbied. Zorg dat de omgeving je kind nieuwsgierig maakt en houd maar niet te overweldigend is.

Geef een antwoord