Overstrekken vertraagd de motorische ontwikkeling

Overstrekken doen alle baby’s wel eens. Ze kunnen in het begin nog weinig en zetten een keten van spieren in om dingen voor elkaar te krijgen of om hun ongenoegen te uiten. Echter kan, wanneer een kind dit heel veel doet, dit nadele effecten hebben op de motorische ontwikkeling. Benieuwd hoe dat zit? Je leest het in dit artikel.

Waarom overstrekken

Overstrekken is iets wat kinderen al heel snel kunnen. Hiermee zetten ze alle spieren aan de achterkant van hun lichaam in, de dorsale zijde. Doordat het een keten van spieren is die ze tegelijk aanspannen zijn ze daarin heel sterk.

Lees ook: Wanneer te veel spierspanning bewegen moeilijk maakt

Kinderen overstrekken om aan te geven dat ze het ergens niet mee eens zijn, boos of verdrietig zijn. Ze kunnen het ons niet vertellen. Vaak gaat overstrekken gepaard met huilen of mopperen.

Veel overstrekken

Wanneer kinderen veel overstrekken worden ze er steeds sterker in. Ze trainen dit als het ware. Soms liggen kinderen echt als een banaan in hun bed of box. Het doorbreken van het overstrekken is vaak heel moeilijk. Om namelijk uit die houding te komen moet je de spieren aan de voorkant gebruiken. Meestal is dat ook nog eens tegen de zwaartekracht in. Dit vraagt nog meer aanspanning en controle over de spieren.

Flexie

Wanneer kinderen veel overstrekken liggen ze in een extensie houding. Motorisch gezien kunnen kinderen nog heel weinig met de gewonnen spierkracht in die extensie houding. Om je hoofd op te kunnen houden, met je handen te kunnen spelen in rugligging, of om van rug naar buik om te rollen heb je juist de spieren nodig die voor de tegenovergestelde beweging, flexie, zorgen. Geregeld zie ik daarom ook kinderen die heel veel in de extensie houding hebben gelegen en vanuit daar gaan proberen om te rollen naar hun buik. Er zijn vast kinderen die dit gered hebben. Echter zien we dat deze kinderen ‘en-block’ omrollen. Hierbij wordt er geen actieve rotatie en flexie gemaakt.

Het is dus heel belangrijk om juist kinderen die veel overstrekken ook de leren om de spieren aan de voorzijde van hun lijf te gebruiken. Hier zijn leuke spelletjes voor maar ook het anders dragen en optillen kan hieraan bijdragen. Door het overstrekken zo min mogelijk te laten gebeuren wordt je kindje hier in ieder geval niet beter in. Zo krijgt het ook de kans om de flexie keten te gaan trainen.

Lees ook: Slappe baby’s en hun ontwikkeling, alles over hypotonie

Hulp?

Blijft je kindje zich overstrekken en lukt het zelf niet om dit te doorbereken? Kaart dit aan bij het consultatiebureau. Zij zullen met jou in gesprek gaan over hoe dit te doorbreken of dat er toch een kindefysiotherapeut aan te pas moet komen om samen andere dingen te gaan oefenen.

 

Geef een antwoord