Verschil in spierkracht bij een voorkeurshouding

Wanneer kinderen een voorkeurshouding hebben zien we vaak dat er een verschil ontstaat in spierkracht. Hoe kan dit en wat moeten we hier mee doen? Je leest het in dit artikel.

Voorkeur

Bij een voorkeurshouding is er sprake van de voorkeur voor 1 kant. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Daar gaan we het in dit artikel niet over hebben maar wel over een van de mogelijke gevolgen, namelijk spierkracht.

Lees ook: Slappe baby’s en hun ontwikkeling, alles over hypotonie

Wanneer een kindje veel naar 1 kant kijkt zien we dat een kindje vooral die kant heel erg aan het trainen is. Hier wordt een kindje dus hele sterk van, maar alleen op 1 kant. Als gevolg van de voorkeur zien we vaak dat ook nog dat de schedel afvlakt aan de voorkeurszijde.

De gevolgen

We gaan in dit voorbeeld even uit van een voorkeurshouding voor rechts. Als we alle gevolgen bij elkaar optellen zien we een afname van de spierkracht aan de linker kant. We zien een afvlakking in de schedel aan de rechter kant. Omdat het volume van het brein gelijk blijft moet het brein ergens heen. Hierdoor ontstaat er een bolling aan de linker achterzijde van het hoofd. Als een kindje dan naar links wil kijken moet het met spieren die minder sterk zijn over een bolling heenkomen om daadwerkelijk naar links te kijken!

Het is dus vaak ontzettend moeilijk om de voorkeur te doorbreken en om een kindje uit te lokken naar de linker kant (in dit voorbeeld).

Voorwaarden creëren

Om ervoor te zorgen dat een kindje de voorkeurshouding kan doorbeken beginnen we met het creëren van voorwaarden. Om naar links te kunnen kijken is er een toename van spierkracht nodig. Een baby kunnen we moeilijk naar de sportschool sturen. Daarom zijn er verschillende technieken van optillen en dragen de ervoor kunnen zorgen dat een kindje sterker wordt.

Lees ook: Wanneer te veel spierspanning bewegen moeilijk maakt

Sorry, ik kan deze tips niet in de blog delen. Simpelweg omdat ik niet wil dat mensen ‘verkeerde’ dingen doen en hun kindje daarbij schaden toebrengen. Ga hierbij dus niet zelf experimenteren maar vraag de kinderfysiotherapeut je hierbij te helpen.

Schedel

Om nieuwe dingen te kunnen zijn er dus bepaalde voorwaarden nodig. Om een boek te kunnen lezen moet je eerst leren lezen bijvoorbeeld. Voor een baby met een voorkeurshouding goed naar links kan kijken moet het spierkracht krijgen. Pas wanneer dit opgeheven is wordt het makkelijker om naar links te kijken. Doordat een kindje meer op links gaat liggen veranderd de hoofdvorm. Als je op de linkerzijde ligt zorgt de zwaartekracht samen met het gewicht van het hoofd ervoor dat dit langzaam veranderd.

Geef een antwoord