Kinderen met kanker en kinderfysiotherapie

Er komen kinderen voorbij waarvan ik weet dat ik ze nooit meer ga vergeten. Soms komt het omdat een extra bijzonder kind is. Of komt het ook omdat deze kinderen dingen hebben meegemaakt die je nooit gaat vergeten. Zoals kinderen met kanker. Dit artikel gaat over kinderen met kanker.

Kinderkanker

Helaas komt kinderkanker nog steeds voor. Jaren geleden is al begonnen met zoeken naar een medicijn waardoor alle kinderen met kanker genezen konden worden en misschien dat kanker zelfs wel voorkomen zou kunnen worden. Tot op de dag van vandaag zijn er kinderen met kanker. Kinderkanker uit zich vaak op andere manieren, het zijn vaak andere soorten van kanker en ook de behandeling is soms heel anders.

Ik heb ooit een arts horen zeggen: ‘Bij kinderen zetten we écht alles in! Ze zijn nog jong, we zijn bereid om meer behandeling in te zetten en kunnen vaak meer aan dan volwassenen, simpelweg omdat ze nog een heel leven voor zich hebben.’

 

Ziek zijn

Wanneer een kind kanker heeft, is het hele gezin ziek. Het kind ondergaat de behandeling, maar het leven van het gezin en de directe omgeving staat compleet op zijn kop. Vaak gaat een diagnose heel snel maar voor ze soms gezien worden door de juiste arts duurt soms lang. Dit komt omdat bij kinderen niet direct aan kanker gedacht wordt. Hoofdpijn in de pubertijd wordt al snel op hormonen gespeeld. Pijn in de benen al snel als groeipijn en een aanhoudende verkoudheid als normaal. Het is daarom soms heel moeilijk om deze kinderen te diagnosticeren.

Lees ook: Waarom kinderen moeite hebben met van de sondevoeding afkomen

Als ze één keer bij de goede arts zijn gaat het allemaal heel snel. In Nederlands is het zo geregeld dat alle kinderen met kanker gezien worden in het Princes Maxima Centrum (PMC). Dit centrum is speciaal opgezet om alle zorg rondom een kind met kanker te regelen. Dit zorgt ervoor dat de expertise over alle soorten kanker daar zit. Je zeker weet dat je de meest bekwame arts hebt voor het behandelen van je kind.

Vaak wordt gezien dat binnen een aantal weken al wordt gestart met de behandeling. Het behandeltraject is intensief. Veel opnames, chemo’s operaties, sondes, bloedtransfusies, onderzoeken, ruggenprikken, noem maar op!

Dit is een Kanjerketting (https://www.kanjerketting.nl). Voor iedere behandeling die een kind krijgt ontvangen ze een kraal. Deze ketting verteld het verhaal van het ziekteverloop van een kind.

En dan

Niet alle kinderen met kanker komen bij de kinderfysiotherapeut terecht. Dit is afhankelijk van hoe het met een kind gaat, hoe de behandelingen zijn verlopen en wat voor een soort kanker een kind heeft gehad.

Lees ook: Waarom kinderen met topsport potentie buiten moeten spelen

Soms zien we dat kinderen lange tijd bedlegerig zijn geweest als gevolg van de bijwerking van de behandeling. Als jij een aantal maanden in bed ligt gaat alles achteruit. Je kracht, je conditie en soms zien we ook dat de motoriek een opdonder heeft gekregen. Tevens zorgt langdurig in bed liggen ervoor dat spieren kunnen verkorten. Zo kennen we bijvoorbeeld de spitsvoeten. Doordat een deken continu op de voeten ligt zakken de tenen naar beneden en verkorten de kuitspieren. Dit kan het lopen weer bemoeilijken. Kortom, de vragen zijn heel erg uiteenlopend.

Afhankelijk van de hulpvraag zal behandeling starten. Het is per kind verschillend hoelang de behandeling duurt. Vaak is een groot deel van de behandeling gericht op het weer vertrouwen krijgen in je eigen lijf. Als je zo ziek bent geweest is de ervaring dat kinderen het vertrouwen kwijt zijn. Soms voelt het alsof het hun schuld is dat ze ziek zijn geweest. Ze zijn soms heel boos of gefrustreerd omdat ze merken dat ze nog niet de oude zijn. Soms even lekker gooien met ballen helpt dan maar ook samen praten over wat al wel goed gaat is heel fijn. Dit is een lichamelijk en mentaal proces. Maar oh zo ontzettend bijzonder als je langzaam ziet dat dat vertrouwen steeds een beetje meer terugkomt.

Soms loopt het niet goed af.

Soms komt het voor dat een kindje naar huis wordt gestuurd om te sterven. Het kan dan soms zo zijn dat je als kinderfysio ingeschakeld wordt om mee te denken met het zo comfortabel mogelijk maken van een kind. Denk aan, positionering, meehelpen in het bedenken hoe ouders hun kind kunnen verzorgen, optillen, dragen enz. Hoe gek het ook klinkt, dit is zo dankbaar werk. En geloof me, als een kindje overlijdt dan raakt me dat enorm en moet ik daarvan huilen. Het is menselijk dat je met z’n gezin meeleeft en betrokken raakt.  Hoe moeilijk ook, het blijft wel enorm dankbaar werk!

 

 

 

Geef een antwoord