De voor en nadelen van spelen op blote voeten

Wanneer kinderen beginnen met lopen worden er over het algemeen al snel schoenen aangedaan. Ook worden er veel verschillende modellen aangeboden door de verschillende fabrikanten. Waar moet je op letten en wat zijn de voor- en nadelen van het dragen van schonen? Kunnen kinderen niet beter op blote voeten lopen? Je leest het hier.

Blote voeten

Wanneer kinderen nog niet kunnen lopen spelen ze veelal op de sokken, sloffen of blote voeten. Al is het vaak op blote voeten want hoe vaak trekken ze wel niet hun eigen sokken of sloffen uit?! Wanneer kinderen gaan lopen zien we dat juist op blote voeten ze heel erg helpt. Tegenwoordig hebben bijna alle woonkamer een gladde vloer. Hout, pvc en een tegelvloer zijn de meest voorkomende ondergronden. Deze ondergronden zijn prachtig, maar glad. Als kinderen leren lopen helpt het ze als de vloer wat stugger is en ze daardoor minder makkelijk uitglijden.

Het is alleen om die reden al handig om een kind veel op blote voeten te laten lopen.

Ontwikkeling van de voet

Naast het dat het handig is om op blote voeten te lopen heeft het ook voordelen voor de ontwikkeling van de voet. Hoe meer contact er is met de voeten met de onderlaag, hoe beter een kindje leert voelen. Door volledig contact te hebben met de vloer, krijgt een kindje meer prikkels terug vanuit de onderlaag. Hierdoor ontwikkeld het kindje bewegingsgevoel en worden de voeten getraind.

Lees ook: Wanneer heeft je kindje eigenlijk schoenen nodig

Ook in kindervoeten zitten kleine spieren. Deze spieren zorgen onder andere voor stabiliteit. Wanneer kinderen lopen zijn die spieren continu bezig om te helpen de voeten stevig op de grond te houden. Wanneer je de voeten in schoenen stopt kan een kindje dit moeilijker ontwikkelen.

Studies

Er zijn studies die uitwijzen dat kinderen die meer op de blote voeten lopen sterkere voeten hebben. Tevens geef je de voet zo veel mogelijk de kans zich te ontwikkelen. Schoenen zijn meestal smal bij de neus terwijl onze voeten van nature niet smaller worden maar in de voorvoet juist breder zijn.

Lees ook: Tenenlopers, de ballet dansers in spe! Waarom kinderen tenenlopen.

Door deze versmalling van de voet zien we dat de functie van de grote teen verminderd en dat de spieren luier worden. Dit zorgt dan weer voor verandering van de voetvorm en kans op platvoeten.

Schoenen

Als we dan gaan kijken naar waar schoenen aan zouden moeten voldoen moet ik eerlijk toegeven dat ik daar een tijd gelden nog heel anders over dacht. Er is mij eerder altijd geleerd dat schoenen moeten voldoen aan een stevig hakgedeelte (contrefort) en dat ze goed strak om de voet gestrikt moeten kunnen worden. Inmiddels weet ik dat je eigenlijk wilt dat de schoen zo flexibel mogelijk is. Niet te strak gestrikt wordt en dat er geen contrefort in de schoen zit. Ten slotte een dunne en flexibele zool van 1-3mm.

Veel plezier met spelen zonder schoenen!

Geef een antwoord