Het belang van blijven bewegen in de zomer

Nog heel even en dan is het zomervakantie! Moeten kinderen juist helemaal stoppen met trainen in de zomer of doorgaan. Wat zijn de voor- en nadelen en hoe kun je hier als ouder op inspelen? Dit alles lees je in dit artikel.

Zomerstop

Bij de meeste sporten is de zomerstop inmiddels al ingegaan. Al is de zomer momenteel nog ver te zoeken, toch is het over twee weken zomervakantie. Veel ouders en kinderen kiezen ervoor om in de zomer even niet te sporten en vooral te genieten van even niks moeten. Logisch!

Lees ook: Jeugdige sporter mede door school overtraind

Groeien

Soms is het beter om wel goed in beweging te blijven. Gedurende de zomer zien we dat de meeste kinderen hard groeien. Er is meer rust en daardoor meer energie om hard te groeien. Wanneer kinderen groeien, groeien eerst hun botten en daar past de huid, spier- en pees weefsel zich op aan. Deze verandering gaat heel geleidelijk. Hierdoor zie je dat kinderen over het algemeen geen blessures ondervinden als gevolg van de groeien.

Wel kunnen kinderen groeipijn ervaren. Dit doen ze altijd rondom een gewricht. Dit komt omdat de groeischijven zich altijd rond gewrichten bevinden.

Wat als je de hele zomer niks doet

Doordat kinderen blijven bewegen rekken de tijdelijk te kort geworden spieren zich langzaam op. Hierdoor Krijgen de kinderen meer bewegingsvrijheid. Wanneer kinderen helemaal niks doen in de zomer en vooral lekker op een strandbedje een boek aan het lezen zijn rekken de spieren en pezen minder makkelijk mee. Wanneer dan na de zomer vakantie gestart wordt met sporten zie ik geregeld klachten tijdens het sporten. Dit komt simpelweg doordat ze te korten spieren en pezen hebben. Deze ‘trekken’ aan de botten en dit veroorzaakt pijnklachten.

Meestal zie ik kinderen met dit soort blessures rond de herfstvakantie. Dan hebben de klachten zich langzaam ontwikkeld en beginnen ze uit te vallen in de sport in verband met de pijnklachten.

Wat dan in de zomer

Mijn advies voor in de zomer? Blijf lekker in beweging maar doe vooral ook nieuwe dingen. Ga samen suppen, surfen, badminton of met de frisbee op het strand. Zo ontwikkeld een kind zich breed motorisch en verklein je de kans op blessures na de zomer.

Lees ook: Waarom judo een topsport is voor topsporters in de dop.

Opstart na de zomer

Mijn advies aan alle trainers van kinderen in Nederland is om na de zomer niet meteen vol aan de bak te gaan. Geef de groeiende kids even de tijd om te wennen aan hun nieuwe lijf. Langere ledematen vraagt een andere aansturing. Ook geef je het lijf zo de tijd om zich rustig aan te passen aan de verijsde voor de sport. Bouw wat rek- en strekoefeningen in en kies niet meteen voor maximale sprints. Er valt genoeg te trainen na een zomer en bouw dit rustig op. Zo voorkom je sportuitval en blijven de kinderen plezier hebben in hun sport.

 

Geef een antwoord