Waarom pasgeborene scheel kijken

Wanneer kinderen net geboren zijn kijken ze regelmatig ontzettend scheel. Als volwassenen kun je je voorstellen dat het niet fijn is, maar waarom doen baby’s dit? Dit alles lees je in dit artikel.

Oog motoriek

Wanneer een kind geboren wordt kunnen ze vanuit zichzelf nagenoeg niks. De meeste vaardigheden zijn volledig reflexmatig. Daardoor weet hun lijf wat ze moeten doen. Hier zitten geen bewuste acties bij.

Lees ook: Hoofdbalans en het belang ervan

Het leren fixeren van de ogen is ook een van die dingen. Je ogen worden aangestuurd door spieren. Deze moeten samenwerken om naar rechts en naar links te kijken. Het is dus belangrijk dat de spieren van beide kanten daarin goed samenwerken. Om je ogen op hetzelfde moment dezelfde kant op te laten kijken vraagt dus om wat timing en aansturing vanuit de hersenen.

Tegenovergesteld

Wanneer je naar rechts wilt kijken moeten de spieren van het linkeroog aan de binnenkant gaan aanspannen en van je rechteroog aan de buitenkant. Er is dus exact de tegenoverstelde handeling nodig om beide ogen dezelfde kant op de laten wijzen. Wanner de spieren rondom de ogen exact hetzelfde doet kijk je dus of scheel, of met beide ogen naar buiten.

Het is dus niet vreemd waarom kinderen in de eerste maand regelmatig scheel kijken. Een kind moet leren de tegenovergestelde spieren te gebruiken om hetzelfde voor elkaar te krijgen.

Zicht

Naast de uitdaging van het aansturen van de ogen hebben we ook nog het zicht wat in het begin beperkt is. Als kinderen net geboren zijn is hun zicht nog heel erg beperkt. Het verschil tussen licht en donker is goed te zien, maar scherp zoals jij en ik zien ze nog niet.

Lees ook: Waarom Pinterest waardig speelgoed niet altijd even aantrekkelijk is.

Wanneer het zicht langzaam verbeterd hebben kinderen ook meer behoefte aan het goed kunnen fixeren van de ogen.

Eerste mijlpaal

Het kunnen fixeren van de ogen is de eerste motorische mijlpaal die kinderen doorgaans behalen. Wanneer je je ogen kunt fixeren kun je zien wat er om je heen gebeurt. Je kunt een glimlach van je ouders zien waardoor kinderen terug gaan lachen. Je kunt een speeltje zien waardoor je dit wilt gaan pakken, noem maar op. Zonder het kunnen fixeren van de ogen is de rest van de motoriek bijna niet mogelijk om te behalen.

 

 

Geef een antwoord