Wanneer is tenen lopen een probleem?

Tenen lopen is iets wat bij jonge kinderen veel gezien wordt. Waarom doen kinderen dit soms en wanneer moet je er iets mee? Dit lees je in dit artikel.

Motorische ontwikkeling.

Wanneer we als mens iets nieuws leren zijn we enige tijd bezig met deze taak ons eigen te maken. Gedurende dit proces zijn er momenten dat we denken te weten hoe we dit het handigste kunnen doen. Toch blijkt dan soms dat het op een andere manier toch niet iets makkelijker gaat. Daarin variëren we steeds van uitvoering. Deze variatie is een normaal proces bij het aanleren ven een nieuwe motorische taak.

Lees ook: Opvangen bij leren lopen, waarom niet alle kinderen dit doen

Wanner we een taak geautomatiseerd hebben is het zo dat we daarin weinig variatie laten zien en de taak kunnen gaan uitbreiden en dingen toe kunnen gaan voegen. Denk bijvoorbeeld aan een dubbeltaak.

Leren lopen

Lopen is een hele belangrijke en grote motorische mijlpaal. Hier wordt lang aan geoefend voor een kind zich dit uiteindelijk eigen heeft gemaakt. Dit begint met voorzichtig een stapje los en steeds grotere stukken tot een kind echt goed los kan lopen. De eerste zes maanden na het leren lopen zien we dat kinderen nog heel veel variëren in de uitvoering van het lopen. Dit is ook allemaal oké.

Soms automatiseren kinderen alleen het ‘verkeerde’. Soms komt het voor dat kinderen gaan tenenlopen. Hier kunnen allerlei verschillende redenen aan ten grondslag liggen. Meestal is het zo dat het ‘in de familie’ zit. Dan zien we dat vader of moeder als volwassenen ook lichtvoetig lopen. Dit zijn mogelijk ex-tenenlopers.

Tenen lopen

Tenenlopen is een bepaalde manier van lopen. In de basis is hier niks mis mee, echter is het altijd goed om met het consultatiebureau of een kinderfysiotherapeut te kijken of er iets is wat dit veroorzaakt. Soms is het door familiaire aanleg, verkorte kuitspieren of verhoogde spierspanning in de kuiten. Heel soms zien we ook dat kinderen die tactiel heel prikkel gevoelig zijn op de tenen gaan lopen. Zo maken ze zo min mogelijk contact met de onderlaag. Dit zorgt ervoor dat ze daardoor op hun tenen gaan lopen.

Lees ook: Lopen, wanneer dit op zich laat wachten

Ook als kinderen op hun tenen lopen en heel veel struikelen kan het raadzaam zijn een kinderfysiotherapeut te raadplegen.

Gaat het over?

Meestal gaat tenenlopen over. Kinderen worden groter en zwaarder waardoor het moeilijker wordt om op de tenen de lopen. Hierdoor gaan ze vanzelf met plattere voeten lopen. Ook als je met deze kinderen veel evenwicht taken oefent zie je dat ze daarin vaker gaan kiezen voor lopen op de platte voeten.

Geef een antwoord