Verschillende manieren om je baby te dragen

Dragen is iets wat we ontzettend veel met kinderen doen. Om ze te troosten, ze mee te nemen of gewoon om even lekker te knuffelen. Er zijn zo zo zo veel verschillende manieren. In dit artikel en korte uitleg over het hoe en wat!

Buik tegen buik

De meeste kinderen worden gedragen met hun buik tegen de buik van moeder. Zo zijn de kindjes lekker dichtbij, beschermd en kun je de kleine goed vasthouden. Op deze manier worden bijvoorbeeld ook veel kinderen vastgehouden om zo te kunnen boeren.

Lees ook: Huilen, wat doe je als je baby hysterisch huilt

Dit is een hele fijne en veilige manier van dragen. Omdat de kinderen over het algemeen iets naar voren hangen hoef je minder bang te zijn dat er iets met hun hoofd kan gebeuren.

Bij deze manier van dragen kan het kindje weinig zien. Omdat het met het hoofd tegen onze schouder aan ligt bescherm je het op deze manier op visuele prikkels om hem heen. Echter is dit voor sommige kinderen juiste een reden om te gaan overstrekken. Ze willen wel kijken, of zijn onrustig en gaan zit strekken. Hierbij gaan ze met het hoofd achterom en wordt het een ‘gevecht’ met ouder om het hoofdje vast te houden.

Lees ook:Hoe de schedel van een kind groeit

Als ‘baby’ dragen

Dan kennen we de manier van dragen op onze onderarm. Het is een beetje de klassieke manier van dragen. Op deze manier is het hoofdje en volledige lijf van een kindje gesteund. Het is een manier van dragen waar je als ouder eigenlijk altijd twee armen voor nodig hebt. Dit zorgt ervoor dat het een handige manier van dragen is, maar bijvoorbeeld niet veilig bij het traplopen. Waarbij we ook graag een hand vrij hebben om ons vast te kunnen houden mocht dit noodzakelijk zijn.

Het is wel een manier waarop kinderen, als ze dat willen lekker van zich af kunnen kijken maar ook nog in de richting van ouders kan kijken wanneer het dit even niet wil.

Rug tegen buik

Een andere manier van dragen is de rug van de baby tegen de buik van ouders. Hierbij draag je een kindje meer in zittende positie. Dit kan ook iets meer richting de heup van ouders. Dit is geschikt voor iets oudere kinderen vanaf bijvoorbeeld een maand of twee. Hiermee zorg je ervoor dat een kindje lekker van zich af kan kijken en is jouw lijf altijd achter het hoofdje van de baby. Hierdoor hoef je dit niet vast te houden. Het kindje kan dan vooral zelf zijn hoofd vasthouden en zelf een beetje oefenen met zijn/haar hoofdbalans.

Beste manier?

Ik denk dat de beste manier is, de manier is waar jij je als ouder het meest vertrouwd bij voelt. Zolang jij zeker bent van de manier van dragen voelt je kindje zich veilig. Ga jij als ouder lopen stunten dan voelt je kindje dit ook. Dan ontstaat er onrust wat het dragen dan weer onveilig kan maken!

 

 

Geef een antwoord