Waarom voeden in verschillende houdingen het verschil kunnen maken

Ik ben geen lactatiekundige. Maar als kinderfysiotherapeut word ik geregeld gevraagd voor tips rondom de voeding en de houding. In dit artikel kort schrijf ik over verschillende posities tijdens het voeden en wat deze van elkaar verschillen en kunnen betekenen.

Borst of fles

Voor we het gaan hebben over positionering is het goed om te vermelden dat veel van de houdingen of posities zowel met de fles als met de borst gegeven kunnen worden. Met en fles lijkt het vaak vanzelfsprekender dat je voor de traditionele positie kiest. Hierbij ligt het kindje in je ene arm op zijn rug en geef je met de andere arm de fles. Met een beetje creatief denken is voor beide veel mogelijk.

De basis

Als we kijken naar drinken is er eigenlijk één vuistregel: ‘neusje naveltje piemeltje/spleetje in één lijn’. Op deze manier kan een kindje op de meest efficiënte wijze kracht zetten op te drinken en is het maag- darmkanaal in de meeste ideale positie om de voeding te ontvangen. Probeer zelf maar eens een glas drinken leeg te drinken terwijl je continu naar de zijkant kijkt, dit drinkt niet lekker en zo gaat er veel meer lucht mee naar binnen.

Lees ook: Onderzoek naar heupdysplasie

Als we kijken naar verschillende posities zijn er in de basis, vanuit de baby gezien, drie verschillende uitgangshoudingen. Op de rug op de zij en op buik. Hierbinnen zijn nog variaties van half op de zij mogelijk, of op de rug net wat rechterop. Maar in de basis komt het hierop neer. Op de buik is de enige die met flesvoeding lastig te doen is.

Voeden op de buik

We spreken voor de baby van voeden op de buik wanneer de baby met de buik op de buik van moeder ligt en zo aan hapt aan de borst. Moeder kan helemaal platliggen op haar rug of half onderuit, het is net maar wat je zelf prettig vindt. Het is wel belangrijk je te realiseren dat voeden soms lang kan duren en je zelf wel comfortabel moet zijn, anders duurt het wel erg lang.

Dit kindje ligt op zijn buik te drinken

Het voordeel wanneer je kindje op de buik ligt tijdens de voeding is dat het moet werken om de voeding weg te kunnen slikken. Het drinkt namelijk tegen de zwaartekracht in. Dit heeft als voordeel dat kindjes minder snel drinken en makkelijker pauzes kunnen nemen. Wanneer de zwaartekracht mee helpt met de voeding komt de voeding soms te ‘snel’ binnen waardoor ze er meer last van kunnen krijgen.

Voeden op de zij

Bij voeden op de zij ligt het kindje op de zij en drinkt het aan de borst of uit de fles. Het verschil is wel dat wanneer kinderen op de zij de fles krijgen ze vaak met hun rug tegen onze buik aan liggen of op hun zij in een voedingskussen liggen. Soms vinden ouders dit minder gezellig omdat ze hun kind niet goed aan kunnen kijken. Het voordeel hiervan is dat ze, net als bij voeden op de buik, zelf het tempo kunnen bepalen en makkelijk pauzes in kunnen lassen. De voeding stroomt rustig naar binnen en daardoor hebben kinderen vaak minder last van de voeding. Wel dien je bij het geven van de fles goed op te letten op dat de speen goed gevuld is met melk. Anders happen ze te veel lucht naar binnen en kunnen ze alsnog klachten krijgen.

Lees ook:Verschil in spierkracht bij een voorkeurshouding

Bij voeden op de zij uit de borst ligt het kindje juist met de buik richting de buik van moeder. Je kunt voor half op de zij, helemaal op de zij en de rugby houding kiezen. In de basis is het eigenlijk hetzelfde en dat is dat je kindje op zijn zij ligt. Soms hapt een kindje in de ene houding net beter aan of vind jij als moeder een bepaalde houding fijner.

Voeden op de rug

Wanneer een kindje met de fles in de armen van ouders wordt gevoed ligt een kindje op de rug. Dit kan van rechtop zitten tot helemaal plat liggen zijn. Er zijn verschillende dingen die voor jouw en je kindje werken.

Een nadeel bij het voeden op de rug, vooral helemaal plat, is dat de voeding door de zwaartekracht sneller naar beneden ‘getrokken’ wordt. Bij de fles blijft deze doorlopen wanneer je kindje stopt met zuigen. Hierdoor kan het zich soms makkelijker verslikken of gaat de voeding te snel naar binnen. Heeft je kindje snel last van de voeding en spuugt het naderhand veel? Dan is het wanneer je kindje altijd op de rug ligt, soms goed om naar een andere positie te kijken.

Wanneer een kindje op de rug vanuit de borst gevoed wordt zien we vaak dat moeder voorover. Nogmaals, niks mis mee, het is net wat voor moeder en kind werkt.

Kortom

Ik ben geen lactatiekundige, maar iedere uitgangshouding is anders en heeft een andere uitwerking. Het belangrijkste is dat het voor je kindje en jullie als ouders werkt. Voeding is zo ontzettend belangrijk en doe je zo vaak dat het belangrijk is dat jullie daarbij kiezen voor iets waar iedereen zich prettig bij voelt.

 

 

Geef een antwoord