Zitten mogen baby’s lekker zelf leren

Zitten bij baby’s vinden veel ouders heel belangrijk. Want als je kunt zitten, dan hoor je erbij! Kinderen leren zitten vind ik als kinderfysio een dingetje. In dit artikel leg ik jullie uit waarom!

Zelfstandig

Om zelfstandig te kunnen zitten is er veel controle bij een kind nodig. Ten eerste moet je in staat zijn de hoofd te controleren. Kun jij je hoofd niet controleren dan val je steeds om en ben je met je romp alleen maar aan het corrigeren wat je hoofd doet. Ook moet je je wervelkolom (ja helemaal tot aan je billen) kunnen controleren en moet je kunnen steunen op een klein steunvlak, namelijk je billen.

Lees ook: Wat de bumbo seat met de ontwikkeling van het zitten doet.

Wanneer kinderen zich gaan ontwikkelen zien we dat het steunvlak steeds kleiner worden. Eerst liggen ze als het waren met hun hele lijf (hoofd, romp, armen en benen) op de onderlaag geplakt. Je zit dan, naarmate ze ouder worden, dat ze steeds meer gecontroleerd tegen de zwaartekracht in kunnen bewegen. Wanneer je je armen en benen in rugligging gaat optillen verklein je je steunvlak. Dan moet je als kind in staat zijn je romp te stabiliseren.

Verkleinen steunvlak

Wanneer kinderen gaan zitten in een daarvoor bestemd stoeltje zien we dat het steunvlak nog verder verkleind wordt.  Ze steunen met hun billen en een deel van hun rug. Alles wat geen steun krijgt moeten ze zelf kunnen controleren. Nu zijn er hele leuke stoeltjes die ervoor zorgen dat kinderen met drie maanden (volgens de fabrikant) al kunnen zitten. De vraag is alleen welk doel dient zo’n stoel? Zou een kind zonder een dergelijk zitje al wel zelf kunnen zitten? Hoeveel hulp willen we een kind geven om iets te doen waar het lijf eigenlijk nog niet klaar voor is?

Oefenen

Zitten is een vaardigheid die gezonde kinderen allemaal vanzelf leren. In tegenstelling tot wat veel ouders denken, komt het leren zitten pas wanneer een kind in kruihouding kan komen. Het leren zitten en gaan kruipen gaan parallel aan elkaar. Dit zien we zo rond een maand of acht. Waarom zouden we een kind dan al in een stoeltje zetten bij drie maanden?

Het gevaar van kinderen leren zitten is dat ze niet zelf de transfer van lig naar zit en van zit naar lig kunnen maken. Ze kunnen zich natuurlijk laten vallen, de vraag alleen hoe veilig is dat?! Ik ben voorstander van kinderen stimuleren en heerlijk samen spelen maar wel in het tempo wat bij het kind past. Kan een kind nog niet tot zit komen? Dan heeft het oefenen van zitten nog weinig zin. Vooral als je kind zich verder prima ontwikkeld.

Soms nog te vroeg

Het gevaar van een kind leren zitten terwijl het daar eigenlijk nog niet klaar voor is, is dat het wel kan zitten maar vanuit daar helemaal niks kan. Dit zijn kinderen die vaak heel zoet kunnen spelen en dan vervolgens gaan huilen als ze er klaar mee zijn. Simpelweg omdat ze niet naar speelgoed kunnen bewegen om dat te pakken.

Lees ook: Waarom we nu meer billenschuivers zien dan vroeger

Wat we daarom heel soms zien is dat deze kinderen gaan billenschuiven. Dit is vaak iets wat in de hand wordt gewerkt door het te vroeg aanbieden van zitten. Belangrijk is, veel op de buik spelen en kinderen lekker zelf laten ontwikkelen. Zo worden ze ook al jonger zelfstandiger in spel en hebben ze jou als ouders niet continu nodig om speelgoed aan te geven!

Geef een antwoord