Waarom baby’s als ze net zitten altijd voorover hangen

Als kinderen net leren zitten hangen ze vaak voorover. Dit heeft te maken met spieren en de ontwikkeling hiervan. Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Je leest het in dit artikel.

Leren zitten

In het vorige artikel hebben jullie kunnen lezen wat ik vind van zitten en hoe je dat het beste aan kunt pakken. De vaardigheid zitten maakt net als alle andere motorische vaardigheden een ontwikkeling door. Waar het bij sommige motorische taken meer gaat om het aanleren van de taak zien we dat het bij zitten vaak meer draait om het trainen van de spieren en handhaven van de stabiliteit.

Het vorige artikel lees je HIER

Zwaarste punt

Als we kijken naar het zwaartepunt van kinderen en het ‘zwaarste punt’ is dit vooral het hoofd. Ons hoofs is groot, onhandig en zwaar. Vooral als we net geboren worden. In verhouding is het hoofd te groot. Door een groot hoofd is de mens een ontwikkeld wezen maar worden we eigenlijk allemaal te vroeg geboren. We zijn niet in staat zelf naar onze voeding toe te bewegen en niet in staat ons hoofd te controleren.

Het controleren van je hoofd is een cruciale taak als het gaat om ontwikkelen. Er zijn relatief weinig spieren die het hoofd kunnen controleren. Het is een grote ‘bal’ die balanceert op een in verhouding dunne nek.

Verticalisering

Wanneer kinderen gaan zitten moeten ze in ieder geval in staat zijn om hun hoofd te controleren. Dit gaat in het begin nog een beetje wiebelig. Naarmate de kinderen ouder worden zien we dat dit langzaam toeneemt en een kind bij een maand of vier toch wel goed in staat is het hoofd te controleren en stabiliseren. Ook in (gesteunde) zittende positie.

Om echt te kunnen zitten moet je niet alleen je hoofd maar eigenlijk je hele wervelkolom kunnen stabiliseren. We zitten op een relatief klein steunvlak, onze billen, en moeten vanuit daar moeten kinderen hun hele wervelkolom kunnen stabiliseren inclusief hun hoofd. Daar zijn veel spieren voor nodig! Zitten kinderen heel erg voorover gebogen, dan komt het zitten eigenlijk nog iets te vroeg.

Langzaam opbouwen

Wat we zien bij het gaan zitten is dat als kinderen nog niet sterk genoeg zijn, en dus nog niet hun hele wervelkolom kunnen stabiliseren. Wat we vaak zien is dat kinderen hun hoofd dan wel prima kunnen ophouden maar de handen nodig hebben om te steunen en te kunnen blijven zitten, of voorover vallen.

Lees ook:Leren zitten heeft onder de 6 maanden geen meerwaarde

Als je dit zit is je kind eigenlijk nog niet klaar om te gaan zitten. De spierkracht voor het zitten wordt niet alleen door het oefenen met zitten getraind. Door veel op de buik te liggen, te oefenen met tijgeren en gaan kruipen zien we dat kinderen dezelfde spierkrachtopbouwen en daardoor ook voor het zitten sterker worden!

 

 

Geef een antwoord