Hoe maakbaar is de schedel van een baby

Bij een voorkeurshouding veranderd de schedel door druk van buitenaf. De schedel van een baby is dus maakbaar. Hoe zit dit precies? Dat lees je in dit artikel

DNA

Als we kijken naar de verschillende mensen over de hele wereld zien we dat lang niet iedereen dezelfde hoofdvorm hebben. Maar heeft dit te maken met cultuur of genetica? Eigenlijk een beetje van beide. Natuurlijk hebben krijgen we van onze beide ouders een stukje DNA met informatie daarop over hoe we eruitzien. Zo ook voor hoe ons hoofd eruitziet. Hebben we een lang en slank of juist bredere schedel. Dit is dus voor een deel bepaald door je ouders.

Cultuur

DNA is niet het enige wat bepaalt hoe ons hoofd eruitziet. Wat we geleerd hebben van kinderen met een voorkeurshouder is dat het hoofd van een baby kan vervormen. Door de druk van de onderlaag tegen het babyhoofd in combinatie met de dunne schedel van een pasgeborene kan de hoofdvorm veranderen. Dit is een proces deels hersteld kan worden, echter wanneer een hoofd te asymmetrisch is zien we dat dit niet altijd weer helemaal symmetrisch wordt.

Als we kijken naar culturen zien we dat de gewoontes die bij een cultuur passen er soms voor zorgen dat kinderen een bepaalde hoofdvorm krijgen. Zo zien we dat in veel culturen waar kinderen de eerste paar maanden continu ingebakerd liggen baby’s bredere hoofden krijgen. Doordat deze kinderen hun ledematen niet gebruiken komen ze moeilijk tot spel. Ze kunnen hun handen niet ontdekken, worden vaak met een mobiel uitgelokt om naar boven te kijken en blijven daardoor mooi op hun achterhoofd. Hierdoor krijgen deze kinderen een platter hoofd.

Lees ook: Waarom helmpjes bijna niet meer vergoed worden

Maakbaar

Het is dus zo dat de cultuur waarin je opgroeit voor een deel bepaald hoe je hoofd er uit gaat zien. In Nederland vinden we het mooi als we een wat smaller hoofd hebben welke symmetrisch rond is aan de voor- en achterzijde. We vinden een voetbalrond hoofd hier minder mooi. In andere landen is dat juist wel weer meer het ideaal en worden kinderen lang ingebakerd.

Voorbeelden van 'gemaakte' schedels
Voorbeelden van ‘gemaakte’ schedels

Bij stammen in Afrika werd vroeger (geen idee of dat nu nog zo is) een kind in een soort van mal gelegd met het hoofd. De vorm werd dan zo ‘gemaakt’. Dit zorgt ervoor dat het hoofd meer naar boven groeide. De man met het ‘hoogst’ gegroeide hoofd werd het opperhoofd!

Lees ook: Plagiowattes? De gevolgen van een voorkeurshouding op de schedel.

Onomkeerbaar?

Is een afvlakking van de schedel dan onomkeerbaar. Ja en nee. Het brein groeit door de jaren heen en neemt dus toe in volume. Door druk van het brein tegen de schedel groeit de schedel groter. Wanneer kinderen een asymmetrische schedel hebben zien we dat uitlokken op de andere kant helpt. Het volume blijft namelijk gelijk en we zien dat doordat het kind op de bolling van de schedel gaat liggen de schedel daar minder mooi doorgroeit en de afgevlakte kant langzaam boller wordt. Zo is de vorm van een schedel dus ‘maakbaar’

Geef een antwoord