Waarom struikelen kinderen?

Struikelen is iets wat ons als volwassenen ook nog geregeld overkomt. We struikelen over een scheve stoeptegel of verstappen ons bij een afstapje. Bij kinderen kan dit echter veel vaker voorkomen. Kinderen die geregeld struikelen en soms over hun eigen voeten. Wat is hier het probleem?

Ojee gevallen

Het is niet voor niks een spreekwoord: ‘met vallen en opstaan’. Ontwikkelen doe je door fouten te maken, te leren en het een volgende keer anders te doen. Zo word je vanzelf beter in een bepaalde taak en kom je verder in je ontwikkeling. Dit is voor motoriek niet anders. Als je leert lopen dan gaat dat vaak gepaard met veel vallen.

Het vallen kan komen door moeite met balans, moeite met stoppen, moeite met volhouden van de taak (kracht) of plaatsen van je voeten op de onderlaag.

Leren opvangen

Doordat kinderen geregeld vallen en dit oefenen leren ze zichzelf ook opvangen. Het is dus een cruciaal punt van de motorische ontwikkeling. Kinderen die niet leren om zich op te vangen zullen toch een keer vallen. Als je dan niet geleerd hebt hoe je je val moet breken zien we dat kinderen zich serieus kunnen bezeren. Er is natuurlijk een grens is hoeverre je een kind moet behoeden om te vallen, echter is beide nodig om zelfstandig te worden.

Lees ook: Leren lopen en de ontwikkeling van lopen    

Struikelen over je voeten

Kinderen kunnen op verschillende manieren ‘struikelen’ over hun voeten. Als ze hun voeten niet goed optillen zien we dat kinderen snel struikelen. Ook zien we dat kinderen soms met hun voeten naar binnen lopen. Dit heeft deels met de groei en de anatomie van het ontwikkelde lijf te maken. Echter zien we soms ook dat er sprake is van problemen rond de heupen of een spierprobleem.

Heel heel veel struikelen

Wanneer kinderen buitensporig veel struikelen, de hele dag door, struikelen om niks, is het verstandig om dit bij het consultatiebureau aan te geven of zelf naar een kinderfysiotherapeut te stappen. Samen kunnen we kijken of het probleem een spier-, motoriek-, of een anatomisch probleem is.

Soms wordt er aanvullend een foto aangevraagd via de huisarts. Dit om te bekijken hoe de botten in elkaar zitten. Dit wordt vaak meer ter uitsluiting van ernstige problemen gedaan. Wanneer hier niks uitkomt blijven spierprobleem of motorisch probleem over. Soms is het niet slechts één van de twee maar is het een combinatie van beide. Gestart kan dan met spierversterkende en/of evenwicht verbeterende oefeningen.

Lees ook: Wanneer is tenen lopen een probleem?

Valtraining

Heel soms wordt besloten om het opvangen te gaan verbeteren. Zo is een kind beter in staat de val te breken en is een kind val veiliger in de dagelijkse handelingen. Dit maakt een kind ook minder angstig omdat het weet hoe zich op te vangen na een val.

Geef een antwoord