Waarom kinderen rechtop willen in de kinderstoel

Dit artikel gaat over wat te doen als kinderen op hun rug liggen en ‘willen gaan zitten’ in de kinderstoel. Benieuwd waarom ze dit doen en wat je hier als ouder mee kunt? Je leest het in dit artikel.

De eerste nieuwe van dit jaar! Ik heb mezelf een aantal weken ‘blogvakantie’ geboden en ga nu samen met jullie voor een frisse start in 2022. Er zal aankomend jaar weer veel nieuwe content op dit kanaal komen. Ook wil ik jullie meer gaan betrekken bij onderwerpen die jullie graag willen lezen op de blog.

Kinderstoel

Vanaf een maand of vier wordt er vaak gestart met groente- en fruithapjes. Het is voor kinderen dan belangrijk dat ze goed zitten. Veel ouders hebben een stoeltje waarin het kind half ligt en goed vastzit.

Dat een kindje goed zit tijdens het leren eten van hapjes is belangrijk. Om namelijk iets van een lepel af te happen en door te slikken vraagt een compleet andere motoriek dan het zuigen aan de borst of fles. Even in het kort: bij de fles of borst wordt er met de tong gezogen en komt de voeding vrij ver achter in de mond. Hierdoor hoeft de melk niet in de mond verplaatst te worden en kan het direct doorgeslikt worde. Bij afhappen van de lepel kom de voeding voorin de mond en moet de tong de voeding verplaatsen alvorens het doorgeslikt kan worden.

Om dit te kunnen doen is het belangrijk dat de romp en het hoofd van een kind goed gesteund is. Je kunt je voorstellen dat als je wiebelig zit het moeilijker is om bovenstaande mondmotoriek te bewerkstelligen.

Buikspieren

Wanneer kinderen al wat langer in een stoeltje zitten en wat ouder worden wordt vaak gezien dat kinderen voorover willen gaan zitten, of rechtop gaan zitten. Vaak zien we dit rond maand zes tot zeven. Waarom doen kinderen dit?? Het lijkt op een soort halve sit up tot ze strak in de bandjes zitten en niet meer verder kunnen.

Wat goed is om te realiseren, is dat tegelijk met dit rechtop willen zitten kinderen vaak om kunnen rollen. Soms alleen van rug naar buik soms ook al terug. Wat kinderen hierbij doen is rollen op hun zij, hoofd optillen en daarbij de buikspieren gebruiken om helemaal om te kunnen. Als we deze beweging analyseren is het bijna vergelijkbaar met het rechtop gaan zitten in de kinderstoel!

Motorisch programma

Wat een kind hier eigenlijk doet is het aangeleerde motorische programma van het omrollen inzetten in de stoel! Hiermee bereikt het kind ook nog eens wat, want als ouder ga je hierop reageren: ‘oh wil jij al zitten?’ of ‘wat ben jij al sterk!’. Wat kun je hier nu het beste mee doen? Gewoon aannemen voor waar, er niet per se geen aandacht aan geven maar het zien als een beetje oefenen. Bied in deze fase het kind vooral veel tijd om te oefenen met het omrollen. Van daaruit zal het kind vanzelf gaan zitten en kan het in de volgende stap van de kinderstoel ;)!

Leuke anekdote:

Ik werk inmiddels ruim negen jaar als kinderfysiotherapeut. Ik heb altijd geroepen: ‘ach zo is er nog nooit een voor het eerst zelfstandig gaan zitten!’. Dit werk dit jaar ontkracht! Ik kwam bij een huisbezoek waar een kind inderdaad vanuit rugligging zo rechtop ging zitten! We hebben samen geoefend met het gaan kruipen en spelen op de buik en uiteindelijk ging ook dit jongetje het meer via de zij doen maar: he proved me wrong!

 

 

 

Geef een antwoord