Breken van een bot bij kinderen, het herstel en gevolg lees je hier

Dat kinderen geregeld vallen is bekend. Soms zijn er pechvogels die ook daadwerkelijk iets breken! Super balen. Wat kun je verwachten en wat is het herstel? Dit alles lees je in dit artikel.

Wat een pech

Struikelen en dan op je pols vallen, met je been blijven haken in de glijbaan, springen op de trampoline, noem maar op. Er zijn tal van redenen die ervoor zorgen dat kinderen iets kunnen breken. Kinderen zijn heel flexibel maar dat betekend niet dat ze niks kunnen breken.

We kennen bij kinderen dezelfde vormen van breuken als bij volwassenen. Echter, zien we bij kinderen ook nog een extra en dat is een twijgbreuk. Hierbij is het bot als het ware geknikt maar niet ‘echt’ afgebroken. Dit komt vaak voor bij de pols en is vaak prima met gips op te lossen.

Breuk van de onderarm, rond de pols zijn de groeischijven nog zichtbaar, dat zijn dus geen breuken.

Herstel

Direct na de breuk begint de genezing van het bot al. Door de breuk zijn er ook bloedvaten aangetast. Hierdoor zien we in de eerste één tot drie dagen een flinke bloeduitstorting (hematoom) rond de breuk. Daarna zien we dat het lijf dit gaat opruimen en langzaam zacht ‘bot weefsel’ rondom de botbreuk aanlegt. Dit noemen we callus. Callus is botweefsel wat nog ‘uit moet harden’. Het aanleggen van het zachte callus rondom de breuk duurt tot drie weken.

Lees ook: Waarom struikelen kinderen?

Door de deling van de botcellen (rond de twee tot vier maanden) ontstaat er overmatig veel harde callus rondom de fractuur. Dit zorgt ervoor dat er geen beweging meer plaats kan vinden tussen de losse botdelen, nu is de fractuur ‘klinisch geconsolideerd’. De botdelen zitten weer goed aan elkaar en het skelet is stabiel genoeg.

Wat we vaak zien dat het lijf rondom een breuk zoveel goede bedoelingen heeft dat er te veel botweefsel rondom een breuk aangemaakt wordt. Soms Zåit er daarom ook nog een bult rondom de breuk. Gelukkig ruimt het lijf deze overtollig callus ook weer op. Echter is dit een proces wat maanden tot jaren kan duren, afhankelijk van de breuk.

Gips

Afhankelijk van de ernst van de breuk kan gips of een operatie geïndiceerd zijn. Bij gips is het afhankelijk van de ernst en de leeftijd van het kind hoe lang het gips gedragen dient te worden. Ook zien we vaak dat kinderen in begin ander gips krijgen en na een week lichter gips krijgen.

Spieren

In de duur van de periode van gips zien we dat, door het onvermogen het te bewegen, de spieromvang afneemt. In het begin zit het gips nog strak maar na een paar weken kunnen er steeds meer vingers in het gips. Dit is vooral spiermassa wat (tijdelijk) verdwenen is. Het is daarom goed om na een botbreuk te starten met spierversterkende oefeningen. Gelukkig zijn onze spieren zo slim dat als je ze weer gaat belasten ze weten wat ze moeten doen en kunnen ze weer dezelfde omvang krijgen.

Lees ook:Hoe groeien we en wat doet de groei met ons sporten.

Krom bot

Bij hele jonge kinderen zien we soms dat de breuk niet helemaal ‘mooi staat’. Op de röntgenfoto is dan te zien dat het bot krom is. Door de groei zien we dat dit er eigenlijk altijd wel uitgroeit. Wanneer een bot niet mooi staat is er in het ziekenhuis altijd een orthopedisch chirurg die meekijkt naar de foto en beoordeeld of dit met gips en groei voldoende gaat herstellen of dat er toch een operatieve behandeling nodig is. Wanneer besloten wordt dat gips voldoende is er dan tijd, en dus groei, nodig om dit volledig te laten herstellen.

 

 

Geef een antwoord