Alles over baby’s en schoenen

Winkels liggen er vol mee, schoenen voor pasgeborenen. Alleen wanneer heeft het nut en wanneer kun je beter even wachten? Je leest het hier.

Gewicht

Hoe schattig is het? Sportschoentjes onder een jeans bij een kleintje van een paar maanden oud?! Niks zo stoer als dat! Het voordeel van kinderen die nog niet lopen is dat de schoenen niet vies kunnen worden en niet kunnen slijten.

Het nadeel van veel van deze mooie sneakers is dat ze aan de zware kant zijn. Rond de leeftijd van 5-5 maanden liggen kinderen vaak met opgetrokken knieën. Als ze dan veel schoenen aan hebben is het zwaar voor ze om hun voeten de hele tijd opgetrokken te houden. De kans is dan ook groot dat ze hun benen meer passief op de grond laten liggen. Dit zou (hypothetisch gezien) de motoriek kunnen vertragen.

Lopen

Als kinderen gaan leren lopen doen ze dit vaak op de sokken of blote voeten. Veel kinderen rond de leeftijd van 11-18 maanden hebben binnenhuis geen schoenen aan, dit maakt kruipen  moeilijker. Grote kans dat  dat ze proberen deze zelf uit te trekken. De rubberen zolen ‘remmen’ het kruipen. Hierdoor gaan kinderen dus oefenen met staan op hun sokken, blote voeten of sloffen. Dit is glad, maar geeft ze wel het meest voetcontact. Door op sokken of blote voeten te gaan staan hebben je voeten volledig contact met de onderlaag. Tevens heeft dit als voordeel dat je alle spieren in je voeten kunt inzetten. Niks wordt beperkt om aan te spannen, wat schoeisel wel kan doen.

Lees ook: Welke schoenen koop je wel of juist niet voor beginnende lopers.

Het is dan ook, wanneer het kind alleen nog binnen loopt overbodig om schoenen aan te schaffen. Pas wanner ze dit ook buiten gaan doen is het een idee om schoenen voor je kind te kopen. Koop ze dan ook niet te vroeg. Tussen wanneer ze net beginnen met oefenen met lopen en wanneer ze daadwerkelijk buiten gaan lopen zit soms een paar maanden. Het zou zonde zijn als ze dan al uit de schoenen gegroeid zijn.

Sokken

De enige reden waarom je kinderen die nog niet kunnen lopen schoenen aan zou moeten doen (in mijn optiek) is in de winter om te zorgen dat ze warme voeten houden en de sokken aanhouden.

Schoenen uittrekken is simpelweg moeilijker dan sokken uittrekken. Het is een extra handeling en misschien wel te moeilijk. Daarom is het prima om wanneer het koud is buiten of de sokken altijd kwijt zijn je kindje schoenen aan te doen.

Video: Video: Waar moeten eerste schoenen aan voldoen

 

Geef een antwoord