Urineverlies na zwangerschap is geen kwaal

Na en tijdens een zwangerschap wordt geregeld gezien dat dames bekkenklachten krijgen, of klachten van urineverlies. Hoe gek dit ook klinkt, dit heeft te maken met het ontspannen van het bekken. Hoe dit precies zit, lees je hier.

Ademhaling

Onze ademhaling is iets waar we gedurende de dag niet over nadenken. Dit gaat als vanzelf. Ons brein verteld onze spieren rondom het middenrif om aan te spanne. Hierdoor ‘zakt’ het middenrif iets naar beneden. Doordat dit gebeurt zuigen onze longen zich vol met lucht. Heel efficiënt systeem.

Lees ook: Krachttraining tijdens de zwangerschap

Tijdens een zwangerschap verbreed de ribbenkast en kan iemand minder ‘diep’ maar juist breder ademhalen. Als we inademen duwt het middenrif onze organen iets naar beneden. Om dit te kunnen doen moet ons bekkenbodem kunnen ontspannen. Daar dient de ruimte vandaan te komen om onze organen naartoe te kunnen schuiven.

Nu klinkt het alsof het om enorme verschuivingen gaat maar probeer maar eens. Denk eens aan als je heel nodig moet plassen. Probeer je plas heel erg op te houden en probeer dan eens heel diep in te ademen. Hoe voelt dit? ‘Past’ dit?

Ontspannen

Nu we weten dat een bepaalde mate van ontspanning in de bekenbodem noodzakelijk is om goed adem te kunnen halen, kun je je misschien realiseren wat er gebeurt wanneer iemand te veel spanning op de bekkenboden heeft. Door een zwangerschap, en soms na hechtingen, zien we dat vrouwen geneigd zijn continu aan te spannen.

Dit is in het begin heel logisch, het is allemaal beurs en pijnlijk ‘daar beneden’. Ons lijf probeert ons te beschermen tegen pijn en aanspanning is daar een bekend mechanisme in. Heel in het begin is dit niet gek maar op termijn moet je juist leren gecontroleerd te ontspannen. Wanneer je dit onvoldoende leert zien we dat er problemen kunnen ontstaan.

Klachten

Klachten die kunnen ontstaan wanneer vrouwen hun bekkenbodem onvoldoende ontspannen is urineverlies. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat dames de spanning zo erg proberen vast te houden dat het op een gegeven moment niet meer lukt en de spanning volledig ‘wegvalt’. Hierdoor kan een dame urine verliezen. Ook bij inspanning waarbij hoge druk op de bekkenbodem komt te staan of waarbij iemand buiten adem raakt kan zorgen voor het ineens verliezen van de spanning en daardoor verlies van urine.

Lees ook: Ademhaling oefeningen na zwangerschap

Oefeningen

Het is daarom heel belangrijk om zowel gedurende als na een zwangerschap ademhalingsoefeningen te doen en daarbij bewust te ontspannen. Dit heeft tijd nodig en zo heeft ook je lijf tijd nodig om te herstellen. Weet dat urineverlies niet eenmaal een kwaaltje is wat je na een zwangerschap hoeft over te houden. Vaak zit er iets anders achter en is het op te lossen!

2 gedachten over “Urineverlies na zwangerschap is geen kwaal”

  1. Niet alleen spanning kan urineverlies geven maar ook een te slappe bekkenbodem. Dus laat altijd moeders met deze klachten langs een bekkenfysio gaan als na 3 maanden zwangerschap de klachten nog niet weg zijn.

Geef een antwoord