Je baby tillen en dragen

Je baby til je honderd keer per dag en op en leg je honderd keer per dag neer. Dit zijn fijne maar soms ook noodzakelijke handelingen. In deze handelingen kunnen we verschillende keuzes maken. In dit artikel hebben we het over het dragen en hanteren van je kindje.

Optillen

Als we een kindje optillen is ons vooral geleerd op te passen met het hoofdje van de baby. Een pasgeborene is niet in staat zijn hoofd goed ‘vast te kunnen houden’ wanneer we een kindje optillen vanuit rugligging. Het hoofd van een pasgeborene is erg zwaar en de nekspieren nog niet sterk genoeg. Naar geloop van tijd hoef je het hoofd minder te ondersteunen en kan een baby dit beter zelf.

Lees ook: Kan ontwikkelen te snel?

Als we kijken naar manieren van optillen en neerleggen kennen we twee klassieke methodes: bij’ kop en kont’ of ‘onder het hoofd en de schouders’. Dit zijn manieren die iedereen eigenlijk wel kent. Het voordeel hiervan is is dat ze gemakkelijk uit te voeren zijn en dat het hoofdje in beide gevallen ondersteund is. Per persoon is er een voorkeur en op basis daarvan zal een volwassene zijn of haar baby optillen.

Hoe komen wij uit bed?

Als jij en ik ’s morgens opstaan, hoe doen we dat? Vanuit onze rug en dan omhoog of via onze zij? De kans is heel erg groot dat je dat via de zijkant doet. Simpelweg omdat ook voor jou en mij ons hoofd zwaar is om vanuit rugligging op te tillen. Wist je dat een volwassen hoofd ongeveer 5 kilo weegt?!

Hoe gek is het dat wij verwachten van baby’s dat ze hun hoofd zelf vast kunnen houden als we hun vanuit rugligging optillen? Omdat ik op de blog bijna nooit concrete tips geef doe ik dat ook nu niet, echter denk eens na over bovenstaande ;).

Dragen

Als je je kindje draagt zijn ook hier verschillende manieren voor. Dit kun je in de volledig gesteund positie doen. Voordeel hiervan, dit is veilig en het hoofd van je baby is goed gesteund. Nadeel, ze zien niet zo veel. Wanneer je je baby wat rechterop draagt is de wereld veel groter en ga je zien dat je kindje meer rond gaat kijken en dus ook meer meekrijgt van zijn omgeving.

Lees ook: De baby schedel, waarom oren soms scheef groeien

Op onderstaande afbeeldingen kun je verschillende manieren zien van hoe jij je kindje kunt dragen.

Belangrijk is dat zowel jij als ouder/verzorger als je baby zich comfortabel voelt. Begint je kindje standaard te mopperen in een bepaalde houding? Kies dan voor een andere, mogelijk past deze niet bij je baby.

 

 

 

Geef een antwoord