De motoriek van de kinderen van nu

Als we kijken naar de motorische ontwikkeling is dat een onderwerp waar veel over geschreven wordt in het nieuws. Hoe zit het hier mee? Je leest er alles over in dit tweeluik. Vandaag de grove motoriek.

Grove motoriek.

Onder grove motoriek verstaan we alle grove/grote bewegingen. Denk hierbij aan omrollen, kruipen, tijgeren, lopen, rennen, fietsen, overgooien enz.

In de huidige tijd waarin kinderen veel meer binnen spelen en er bij het buitenspelen en in de gymles minder mag zien we dat de variatie in de motoriek achteruitgaat. Kinderen spelen en sporten nog steeds wel maar we zien dat er steeds minder variatie optreedt in de bewegingservaring.

Lees ook: Waarom een loopfiets kan helpen bij het leren fietsen

Eenzijdige bewegingservaring

Als we kijken naar wat de gevolgen daarvan zijn, lijken die in eerste instantie weinig invloed te hebben. We hebben nog steeds kinderen die veel sporten en zich goed ontwikkelen. Echter zien we steeds meer dat eenzijdige beweging ervaring een groot nadeel heeft.

Door slechts een beperkte hoeveelheid te bewegen leren kinderen slechts enkele beweegpatronen. Door bijvoorbeeld alleen heel veel te voetballen word je daar heel goed in, maar wat nou als je struikelt op het veld en je onvoldoende geleerd hebt om je adequaat op te vangen? Of wat als je tijdens het koppen moet landen maar daar eigenlijk te weinig ervaring in hebt omdat je tijdens de gym niet meer van banken of kasten af mag springen?

Hierdoor zien we dat het aantal blessures stijgt, maar ook het aantal ernstige blessures steeds meer stijgt! Denk hierbij aan complexe breuken, voorste kruisband letsel, uit de kom gaan van schouder of knieschijf.

Eenzijdige bewegen

Door slecht één sport te beoefenen zien we dat kinderen zich vroeg gaan specialiseren met als gevolg veel eenzijdige bewegingen, ook voor het lijf, met als gevolg veel overbelasting klachten.  Omdat het lijft slechts één bewegingspatroon kent belast je het lijf eenzijdig, daar is het simpelweg niet voor bedoelt. Ons lijf is gemaakt om te variëren in bewegen.

De oplossing?

Tjah er is helaas niet één oplossing. Als we kijken naar de lange termijn denk ik dat er meer variatie aangeboden moet worden met sporten op school. Echter hebben de sportverenigingen hier ook een aandeel aan. De jonge jongens bij Vitesse zitten ook op judo en op dansles. Zo krijgen ze een breed motorische ontwikkeling.

Als ouder is de oplossing denk ik redelijk eenvoudig. Ga samen bewegen. Ga bewegen ervaren, ga samen zwemmen, wandelen, fietsen, voetballen, steppen, skeeleren, doe aan yoga, een klim bos en zo voort! Er is zoveel wat je samen kunt doen. Zo krijgt het lichaam van je kind de mogelijkheid om zo breed mogelijk te ontwikkelen en zo veel mogelijk bewegingservaring op te doen met als doel, de toekomst!

Volgende week lees je meer over de fijne motoriek!

Geef een antwoord